Velika banka odgađa odlazak iz Rusije, Austrija oklijeva prekinuti veze s Moskom

Autor: Ana Blašković , 09. srpanj 2023. u 07:30
Rusija želi da RBI ostane u Rusiji jer omogućuje međunarodna plaćanja/Reuters

Grupacija najavila povlačenje do rujna, no plan nije ni predan ECB-u.

Raiffeisen Bank International (RBI) odgađa planove za napuštanje Rusije dok Austrija pojačava obranu svojih dugogodišnjih veza s Moskvom, objavio je Reuters.

Austrijska bankovna grupacija, koja posluje i u Hrvatskoj, najveća zapadna banka u Rusiji, namjeravala je do rujna odrezati svoje rusko poslovanje zbog pritiska regulatora.

Prema informacijama Reutersa, i Austrija i RBI opiru se prodaji u nadi da će rat u Ukrajini uskoro završiti.Testirajući odlučnost zapadnih sankcija austrijski dužnosnici pojačavaju obranu Raiffeisena u Europi i Washingtonu argumentirajući da je nepravedno izdvojen, rekla su dva izvora upoznata sa stavovima Beča.

Premda javno podupire Ukrajinu, poznavatelji kažu da Austrija oklijeva u potpunosti prekinuti desetljećima stare veze s Rusijom računajući da je još uvijek moguće obnoviti odnose.

2600

korporativnih klijenata u Rusiji ima Raiffeisenbank International

Rusija ne želi odlazak RBI-a
RBI još nije iznio svoj plan supervizorima u Europskoj središnjoj banci (ECB što podupire tezu da je izdvajanje malo vjerojatno do rujna. Banka želi pričekati odobrenje Frankfurta prije nego što od svojih dioničara zatraži dozvolu, a to bi moglo potrajati mjesecima.  U slučaju prodaje RBI-u će biti potrebno odobrenje ruske središnje banke, ministarstva financija, čak i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Što se tiče ruskih vlasti, one su jasno dale do znanja Raiffeisenu, koji ima oko 2600 korporativnih klijenata, četiri milijuna lokalnih vlasnika računa i 10.000 zaposlenika, da žele da ostane Rusiji jer omogućuje međunarodna plaćanja, rekao je jedan izvor. Glasnogovornik RBI-a ponovio je službeni stav rekavši da će nastaviti s prodajom ili izdvajanjem te da je predan smanjenju ruskog poslovanja.

No, spori tempo doveo je do sukoba s Europskom središnjom bankom koji ju je tjerao, jednako kao i druge poput talijanskog UniCredita, da napuste Rusiju. Talijanska banka odbila je komentirati planove oko ruskog poslovanja. ECB je pozvao RBI da ne isplati dividendu ove godine zbog zabrinutosti oko Rusije.

Guverner kod Lagarde
U Rusiji, jednom od najizdašnijih tržišta Raiffeisena, trenutno je zaključano oko četiri milijarde eura kapitala. Eventualnu prodaju otežat će pronalaženje kupca nakon marša Wagnera na Moskvu prošlog mjeseca koji uzdrmao ruske poslovne elite.

Prisutnost RBI-ja naglašava dubinu odnosa između Austrije i Rusije koje održavaju bliske veze putem ruskih plinovoda i financija, s Bečom središtem za gotovinu iz Rusije i njezinih bivših sovjetskih susjeda. Guverner austrijske središnje banke Robert Holzmann izrazio je čelnici ECB-a Christine Lagarde zabrinutost zbog pritiska na RBI, piše Reuters. Austrijska središnja banka i ECB odbili su komentirati.

Grupacija, suočena i s pritiskom Washingtona, predala je podatke o ruskim transakcijama tijelu za sankcije SAD-a, Uredu za kontrolu inozemne imovine (OFAC) Ministarstva financija. Jedan od upućenih izvora rekao je da te informacije predstavljaju prijetnju ako se otkriju kršenja sankcija. Raiffeisen je rekao da se pridržava sankcija i da surađuje s OFAC-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close