Raiffeisen Invest spaja fondove i osniva novi fond

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2013. u 13:10
Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

HANFA je na 62. sjednica Upravnog vijeća, dana 15. studenog 2013. godine donijela rješenje vezano za spajanje fondova Raiffeisen Investa.

Piše: Hrportfolio.hr

HANFA je na 62. sjednica Upravnog vijeća, dana 15. studenog 2013. godine donijela rješenje vezano za spajanje fondova Raiffeisen Investa. Rješenjem se Raiffeisen Investu izdaje suglasnost zaspajanje otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudomRaiffeisen Balanced i Raiffeisen Prestige osnivanjem novog otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom Raiffeisen Absolute.

Iz Nacrta spajanja proizlazi da od ukupno osam otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom kojima upravlja Društvo,Raiffeisen Prestige ima najmanju neto imovinu, koja je krajem kolovoza 2013. godine iznosila oko 15 milijuna kuna.

U istom razdoblju (2010. – 2013.), Raiffeisen Balanced izgubio je više od polovice svoje vrijednosti , te je na kraju kolovoza 2013. godine neto imovina ovog fonda iznosila 146 milijuna kuna.

U Nacrtu spajanja kao razlog pada imovine  navedeni su:
1. gubici na tržištu kapitala, 
2. isplate ulagatelja uslijed velikih tržišnih oscilacija i nepovoljnih prinosa,
3. smanjene sklonosti riziku investitora,
4. trenutno ne postoji zapaženiji interes za ulaganje u ove fondove,
5. značajnija promjena interesa ulagatelja ne očekuje se niti u idućem razdoblju.

Kako je imovina Raiffeisen Prestige premala za za efikasno upravljanje imovinom fonda, a ciljana struktura ulaganja fonda Raiffeisen Balanced nefleksibilna i potencijalnim ulagateljima neatraktivna, Društvo će spajanje ovih fondova osnovati novi fonda čija će strategija biti primjerenija novonastalim tržišnim uvjetima.

Time bi novi fond bi imao adekvatnu veličinu imovine i fleksibilniju strategiju ulaganja što predstavlja preduvjete za postizanje investicijskog cilja fonda.

S obzirom da se spajanje ne smatra ulaskom ili izlaskom iz fonda, imateljima udjela neće se naplatiti ulazna odnosno izlazna naknada i neće se primjenjivati odredbe o minimalnoj uplati u novi fond.

U Nacrtu spajanja predviđeno je da će se spajanje izvršiti zadnjeg radnog dana tekuće poslovne godine.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close