Radnici će morati raditi u tri smjene da do kraja godine izrade hrvatske eure

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2022. u 14:29
Foto: Oliver Berg/dpa/DPA/PIXSELL

‘Na knap smo da uspijemo iskovati sve te kovanice’.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je da trenutna kriza u kojoj smo zbog rasta inflacije i rata u Ukrajini, najbolje ilustrira koja je prednost što Hrvatska ulazi u eurozonu.

“Tržišta to već znaju, znaju točno tečaj koji će biti u Hrvatskoj i zbog toga nismo ni vidjeli pritisak na slabljenje kune, niti smo morali intervenirati niti dizati kamatne stope. Druge zemlje članice koje nisu u eurozoni poput Mađarske, Poljske, Češke i drugih već su proživjele pritisak na vlastite valute i kamatne stope, koje dižu vrlo snažno, što se prelijeva na tržište stambenih kredita i kredida poduzećima, dok su Hrvatskoj i dalje na povijesnom minimumu”, pojasnio je Vujčić. Da ne ulazimo u eurozonu, situacija bi bila drugačija i kod nas, napomenuo je.

Guverner je najavio da u ponedjeljak kreće kovanje eurokovanica. Proces je, kako je kazao, zahtjevan logistički, jer do kraja godine treba iskovati hrvatske eure i morat će se raditi u tri smjene.

“Na knap smo da uspijemo iskovati sve te kovanice”, rekao je te dodao kako će drugi veliki zahtjev biti povlačenje sadašnjih novčanica.

Što se tiče konverzije, ona će biti automatska od 1. siječnja 2023. i svi krediti koji nisu u eurima će biti po tečaju koji je utvrđen. Oni koji imaju kredite uz fiksnu kamatnu stopu, ona će ostati ista, a oni koji imaju varijabilnu stopu radit će se prilagodba na način da potrošač ne bude u lošijem položaju nakon konverzije nego je bio prije konverzije, pojasnio je.

Potrošači ostaju u istoj situaciji kao što su bili ranije, ustvrdio je Vujčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close