Prvi rezultati krize: Potop prodaje automobila kojeg nisu očekivali niti najveći pesimisti

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2020. u 11:08
Foto: Getty Images

Registracije novih automobila u Francuskoj pale su 72 posto u ožujku jer su saloni automobila sredinom mjeseca po nalogu vlade zatvorili svoja vrata u borbi protiv širenja koronavirusa.

Analitičari predviđaju da će prodaja u Europi pasti i do 20 posto u 2020. godini, ovisno o tome koliko će dugo trajati blokade i hoće li vlade donijeti planove poticajnih mjera za pokretanje prodaje.
Stigli su katastrofalni prodajni podaci iz Italije, Francuske i Španjolske, a čak ni najveći pesimisti nisu očekivali ovakav pad. No, ovo je tek početak loših vijesti koje će stizati sljedećih nekoliko mjeseci, piše tportal.

Tako su registracije novih automobila u Italiji pale 86 posto u ožujku, jer je prodajna aktivnost prekinuta tijekom mjeseca zbog ograničenja za suzbijanje epidemije koronavirusa, objavila je u srijedu udruga inozemnih proizvođača automobila.

Prodaja u ožujku bila je 28.057 komada, priopćila je udruga UNRAE (Unione Nazionale Rappresentanti Autoveicoli Esteri), koja je izračune napravila na temelju podataka talijanskog ministarstva prometa. Registracije su u siječnju pale 5,9 posto, a u veljači 8,8 posto, kada je virus prvi put otkriven u Italiji.

Registracije novih automobila u Francuskoj pale su 72 posto u ožujku jer su saloni automobila sredinom mjeseca po nalogu vlade zatvorili svoja vrata u borbi protiv širenja koronavirusa.

U ožujku je bilo 62.688 registracija, priopćila je industrijska skupina CCFA (Comité des Constructeurs Français) u srijedu, s 22 dana prodaje, u odnosu na 21 u ožujku 2019. Ova grupa proizvođača vozila okuplja PSA Grupu, Renault Grupu i Renault Trucks.

U drugim zemljama s ograničenjima zbog pandemije koronavirusa vjerojatno će se dogoditi sličan pad. Na primjer, prodaja u Kini u veljači je pala za 80 posto. Treća najpogođenija zemlja u EU27 je, očekivano, Španjolska, u kojoj su samo u ožujku prodajni rezultati pokazali pad od 69 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close