Provectus stvorio najveći fond rizičnog kapitala od 94 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 28. travanj 2022. u 07:11
Igor Čičak, predsjednik Uprave PCP-a, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Adriatic Structured Equity Fund (ASEF) objavio finalno zatvaranje s iznosom povećanim za 70 posto.

Provectus Capital Partners (PCP), investicijsko društvo usmjereno na tržišta jugoistočne Europe, objavio je u srijedu finalno zatvaranje svog fonda Adriatic Structured Equity Fund (ASEF), u koji je prikupljeno ukupno 94 milijuna eura, čime je taj fond postao najveći private equity fond u Adria regiji. Radi se o fondu koji podržavaju Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sklopu CROGIP programa. Što se tiče Hrvatske, ulaganja Provectusa za sada su uglavnom bila fokusirana na zdravstveni sektor.

Ubrzavanje rasta

Podsjetimo, PCP je lani kupio od Fortenove polikliniku Aviva, investirao u stomatološku polikliniku Arena i preuzeli polikliniku Salona Dental, nakon čega su najavili pokretanje prve regionalne dentalne grupacije. Za navedene investicije nisu navodili vrijednost tih transakcija. Kako je objavljeno u njihovom jučerašnjem priopćenju, finalni iznos pod upravljanjem u 1,5 godina poslovanja tog fonda povećan je za čak 70 posto, odnosno za 38,5 milijuna eura, u odnosu na inicijalnu veličinu fonda pri osnivanju u kolovozu 2020. godine. PCP je u ASEF fond privukao široku bazu ulagatelja koja se sastoji od 19 vodećih institucionalnih investitora sa sjedištem u EU, a radi se o mirovinskim fondovima, osiguravajućim društvima, vodećim regionalnim i međunarodnim bankama i razvojnim bankama.

“Uvjeren sam da ćemo svojim investicijama najbolje pokazati da ova regija ima puno potencijala za investiranje i za ubrzavanje rasta ambicioznih kompanija”, izjavio je Igor Čičak, predsjednik uprave i glavni partner u PCP-u.

Za sada 10 ulaganja

PCP je do sada kroz ASEF fond realizirao deset investicija, i to kroz ulaganje u tri temeljne kompanije u sektorima privatnog zdravstva, stomatologije i specijalizirane maloprodaje. Što se tiče trgovine, prva investicija za ASEF bilo je u lokalnu veletrgovinu i maloprodaju sportske opreme Keindl Sport. u trenutku ulaganja, Keindl Sport zapošljavao je oko 50 ljudi i ostvarivao prihode od oko 100 milijuna kuna godišnje. Osnovan 1998. godine, Keindl Sport objedinjuje veleprodaju, maloprodaju te internetsku prodaju na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

U PCP-u su u završnoj fazi pregovora za dodatne investicije, a realizacija se očekuje u idućim mjesecima, navodi se u priopćenju. Fokus PCP-a je ulaganje u profitabilne kompanije u rastućim sektorima kojima je potreban kapital za daljnji rast, a imaju značajnu poziciju na tržištu i potencijal za konsolidaciju sektora u kojima posluju, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close