Neto kamatni prihodi Hrvatske poštanske banke porasli 106 posto

Autor: Ana Roksandić , 04. ožujak 2024. u 13:11
Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke/D. Višnjić/PIXSELL

Državna banka uskočila u top 5 najvećih kreditora na domaćem tržištu.

Za hrvatske banke 2023. godina bila je veoma uspješna, gotovo sve su udvostručile dobit u usporedbi s godinom ranije. U godini ulaska u eurozonu, vala rasta referentnih kamata i nastavka borbe s inflacijom, kreditori u Hrvatskoj ostvarili su neto dobit od 1,4 milijarde eura. Među onima koji su ostvarili rast prihod i dobiti je i Hrvatska poštanska banka (HPB).

U prošloj godini HPB je ostvario neto dobit u iznosu od 80,6 milijuna eura, što je gotovo pet puta više u odnosu na 2022. Dobit HPB Grupe iznosila je 83 milijuna eura, povrat na kapital banke dosegnuo je iznimnih 18,31 posto. Kao rezultat osnažene profitabilnosti kojoj je pridonijelo i pripajanje Nove hrvatske banke, nekadašnjeg Sberbanka, kapital i rezerve HPB-a porasli su 53,8 posto.

Pripajanje NHB-a

Banka je u 2023. imala 54,4-postotni rast imovine što je dijelom posljedica pripajanja Nove hrvatske banke.

Dividenda 2,61 eura
Time je HPB kraj prošle godine dočekao u top pet najvećih, s tržišnim udjelom od 8,97 posto, ostvarivši svoj srednjoročni strateški cilj. Prvi put od 2016. godine Uprava je predložila, a dioničari odobrili isplatu dividende u iznosu 2,61 eura po dionici.

Rast dobiti posljedica je skoka neto kamatnog prihoda za 106 posto, dok je na strani naknada ostvaren rast od 6,5 posto. Zahvaljujući dobrim trendovima na tržištima kapitala ostvaren je i pozitivan doprinos od primljenih dividendi, dobitaka od vrednovanja i trgovanja financijskim instrumentima operativnom rezultatu u iznosu od 6,6 milijuna eura, objasnili su iz HPB-a.

83

milijuna eura dosegnula je dobit HPB grupe

Val novih štediša
Lani je HPB ostvario rast imovine za 54,4 posto, a dio tog povećanja objašnjavanju uvođenjem novog štednog proizvoda. To je rezultiralo s 33 tisuće ugovora i 1,1 milijardu eura novougovorenih depozita, od kojih se oko 700 milijuna eura odnosi na priljev novih sredstava.

Dionica HPB-a, kao jedna od najlikvidnijih dionica s visokim dnevnim prometima na Zagrebačkoj burzi, uključena je u dionički indeks Crobex u rujnu prošle godine. Godinu iz nas s kojom su iznimno zadovoljni, komentirao je i Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

“Naša usmjerenost na strateške ciljeve od kraja 2019. godine kontinuirano rezultira izvrsnim financijskim ostvarenjima i iskoracima. Osim rekordnih financijskih rezultata iz kvartala u kvartal, Hrvatska poštanska banka istaknula se agilnim pristupom tržišnim prilikama za rast banke, kao i razvojem bankarskog tržišta.

Tako nakon uspješnog pravnog pripajanja Nove hrvatske banke provodimo operativno pripajanje koje je u završnoj fazi. Prvi smo na tržištu značajno povećali kamate na štednju čime smo i mi, uz mjere Vlade RH, doprinijeli suzbijanju inflacije.

Prema podacima Hrvatske narodne banke o poslovanju kreditnih institucija, HPB je 2023. završila ulaskom u top 5 banaka po imovini, dok je po povratu na kapital druga među velikim bankama u Hrvatskoj”, kazao je Badurina.

Komentirajte prvi

New Report

Close