Privatizacija Triglava ruši Cerarovu koaliciju

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2015. u 21:59
DESUS će spriječiti nastavak privatizacije prihvati li se prijedlog vlade/PIXSELL

Premijer Cerar traži da država zadrži samo 25% dionica osiguravajuće kuće, DESUS želi najmanje 50%.

Slovenska vlada danas bi trebala donijeti klasifikaciju poduzeća u državnom vlasništvu, koju mora potvrditi parlament, kako bi počeo drugi val privatizacije državne imovine, no prema izjavama političkih čelnika još uvijek nema suglasnosti o tome unutar vladajuće koalicije.

Premijer Miro Cerar izjavio je da očekuje kako će klasifikacija biti usvojena suglasnošću svih triju koalicijskih stranaka u vladi, no o tome postoje neslaganja jer se, za razliku od njegove stranke, Socijalni demokrati (SD) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) traže da se zadrži što veći dio državne imovine u važnim poduzećima.

Predstavnici DESUS-a potvrdili su da se protive novom Cerarovu prijedlogu da se vodeća osiguravajuća tvrtka Triglav klasificira kao važno poduzeće u kojemu bi država zadržala 25 posto dionica, te ustraju da je riječ o strateški važnoj tvrtki u kojoj bi država morala zadržati najmanje 50-postotni udio. Zastupnik DESUS-a Franc Jurša kazao je da bi ta stranka, ako prođe Cerarov prijedlog klasifikacije Triglava, u parlamentu mogla glasovati protiv tog dokumenta. DESUS tvrdi da je zadržavanje Triglava za državu važno jer će se iz njegove dobiti alimentirati budući dodatni mirovinski fond. 

Komentirajte prvi

New Report

Close