Pritisak Washingtona Kina smanjuje prodajom američkih državnih obveznica

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2020. u 22:00
Analitičari smatraju da bi veće kineske prodaje američkog duga izazvale potrese na globalnim financijskim tržištima/SHUTTERSTOCK

Sudionici globalnih financijskih tržišta sve se više pribojavaju da bi Peking mogao početi prodavati dug američke vlade kako bi parirao američkom pritisku.

Kina bi postupno mogla smanjivati portfelj američkih državnih obveznica s obzirom na rastuće napetosti u odnosima Pekinga i Washingtona, piše kineski državni list Global Times, citirajući izjave stručnjaka.

S obzirom na pogoršanje odnosa na više područja, uključujući koronavirus, trgovinu i tehnologiju, sudionici globalnih financijskih tržišta sve se više pribojavaju da bi Peking mogao početi prodavati dug američke vlade kako bi parirao američkom pritisku.

„Kina će u normalnim uvjetima postupno smanjivati portfelj američkih državnih obveznica prema približno 800 milijardi dolara”, kazao je prema Global Timesu Xi Junyang, profesor na Šangajskom Sveučilištu za financije i ekonomiju, ne navodeći konkretne vremenske okvire.

Mogući bi razlog, kako navodi Global Times, bio i rizik potencijalnog bankrota SAD-a, čiji se javni dug gotovo izjednačio s vrijednošću s vrijednošću BDP-a, dosegnuvši najvišu razinu od kraja Drugog svjetskog rata.

Kina je drugi najveći neamerički imatelj američkih državnih obveznica, s portfeljom čija je vrijednost u lipnju iznosila 1,07 bilijuna dolara, pokazuju najnoviji službeni podaci. U svibnju iznosila je 1,08 bilijuna dolara.

Peking ove godine kontinuirano prodaje američke državne obveznice, a Reuters napominje da bi smanjenje vrijednosti na 800 milijardi dolara moglo značiti da je portfelj srezan više od 25 posto. Analitičari upozoravaju da bi drastičnije prodaje američkog duga mogle izazvati potrese na globalnim financijskim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close