Priprema se teren za zapljenu ruskih rezervi?

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2024. u 06:31
Ruskih 300 milijardi dolara zasad je zamrznuto, a Zapad ustraje u zapljeni/Shutterstock

Američki i britanski dužnosnici ustraju u zapljeni ruske imovine, imobilizirane u skupini europskih zemalja i žele pridobiti potporu skupine G7 u razgovorima u veljači.

Ako zapadne vlade odluče zaplijeniti zamrznute ruske rezerve vrijedne 300 milijardi dolara, to ne bi utjecalo na zemlje izdavatelje obveznica koje je Rusija kupila, smatraju agencije za kreditni rejting Moody’s i S&P Global.

Američki i britanski dužnosnici ustraju u zapljeni ruske imovine, imobilizirane u skupini europskih zemalja i žele pridobiti potporu skupine G7 u razgovorima u veljači. Ruske postrojbe ušle su u Ukrajinu 24. veljače 2022.

Ruska središnja banka smatra da u slučaju zapljene Francuska, Njemačka, Britanija i drugi izdavatelji ne bi mogli servisirati obaveze po obveznicama koje je Rusija kupila, rekao je Reutersu izvor upoznat s bančinim stajalištem. To bi značilo da uplate ne bi stizale na ruske račune, navodi. Agencija Moody’s ne slaže se s tim tumačenjem.

“Naši rejtinzi obično ne odražavaju razmatranja o vlasniku obveznica pa u takvom scenariju ne bismo zaključili da zemlje-izdavatelji ne mogu podmirivati svoje obaveze”, napisao je u e-mailu na Reutersov upit viši potpredsjednik Moody’s Investors Servicea Thorsten Nestmann.

Voditelj sektora EMEA Sovereign Ratings u S&P Globalu Frank Gill također je Reutersu rekao da se takav scenarij vjerojatno neće smatrati neispunjenjem obveza jer se kamate plaćaju putem agenta koji bi ih nastavio isplaćivati ​​drugim vjerovnicima.

Većina zamrznutih ruskih rezervi drži se u gotovini i u državnim obveznicama Francuske, Njemačke, Britanije, Austrije i Kanade, primjećuje Reuters. Tumačenje rejting agencija moglo bi ublažiti strah od rizika neispunjenja obveza. Agencija Fitch odbila je komentirati posljedice eventualne zapljene.

Komentirajte prvi

New Report

Close