Prinos mirovinaca 4,46%, najbolji PBZ/CO, najlošiji Raiffeisen fond

Autor: Tin Bašić , 02. veljača 2014. u 22:00
Zarada u 2013. puno je lošija nego godinu prije, ali znatno bolja nego 2011./Marko Lukunić/PIXSELL

Kada su OMF-ovi osnovani 2002. godine, postavljen je cilj prema kojemu prinos mora biti jedan ili dva postotna boda iznad inflacije.

Obvezni mirovinski fondovi u prošloj su godini ostvarili ukupni prinos od 4,46 posto.

Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, četiri OMF-a ostvarila su zadani cilj s početka mirovinske reforme 2002. godine kada je zacrtano da im prinos bude jedan do dva postotna boda iznad inflacije. Prema dostupnim podacima, inflacija je u Hrvatskoj lani iznosila 2,2 posto. To bi značilo da su OMF-ovi u 2013. ostvarili realni prinos (prinos fondova umanjen za inflaciju) od 2,26 posto. Najbolji rezultat prošle je godine imao fond PBZ/Croatia osiguranje koji je svojim članovima ostvario prinos od 5,14 posto.

Imovina fonda na kraju godine je bila 6,62 milijarde kuna, odnosno 1,27 milijardi kuna viša nego godinu prije. Najmanji prinos, pak, lani je imao Raiffeisenov fond, a iznosio je 4,18 posto. Imovina tog fonda druga je po veličini među OMF-ovima i iznosi 17,48 milijardi kuna. Prinos AZ fonda lani je bio 4,43 posto, a Erste Plavog fonda 4,56 posto. Prošlogodišnji pronosi obveznih mirovinskih fondova drastično su manji od onih ostvarenih godinu prije, ali puno veći nego 2011. Naime, u 2012. ukupni prinos je bio 12,34 posto.

Najveći je ostvario Erste Plavi (15,12 posto), a najmanji PBZ/CO (9,34 posto). No, u 2011. prinosi su kod tri fonda bili negativni, a AZ je s plusom od 2,7 posto spasio opću sliku tako da je prosječni prinos sva četiri fonda bio 0,5 posto. Od osnutka obveznih mirovinskih fondova, prosječni godišnji prinos im je bio 5,4 posto. Po tome, najbolje stoji AZ fond s prinosom od 5,61 posto, a najlošije PBZ/CO sa 4,67 posto. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Stiže otplata 650 mil. eura, Linić se zadužuje za 6 do 7 mlrd. kuna

“Prema trenutnim tržišnim cijenama hrvatskog duga usporedive ročnosti, u slučaju 10-godišnjih obveznica očekuje se prinos za investitore na razini oko 5,7-5,8 posto”
Po svakoj logici bi barem toliko trebao biti prinos mirovinskih fondova u euru

ovo Linićevo povlačenje 5 milijardi iz fondova smanjiti će imovinu fondova, a time će im udio HT-a dodatno skočiti i približiti se maksimalnom limitu. moći će kupovati HT samo ako bude – padao! a ako bude rastao morat će ga prodavati. a ako ga bude prodavao, možda će Grbavac izgubiti mjesto i izdašnu naknadu u nadzornom odboru. a to bi stvarno bilo šteta

Tko kaže da ne možeš promjeniti mirovinski fond?

Mislim, ljudi, trebate znati da se to može!

Lizard što reći…a i ovo što Ivan kaže…moram mirno gledati kako ulažu i ne mogu regirati…

New Report

Close