Prijevare s lažnim poslovima u 2023. skočile više od 1200%

Autor: Tanja Ivančić , 17. travanj 2024. u 22:00
Revolut je objavio prvi izvještaj o financijskom kriminalu i sigurnosti potrošača/PD

Prijevare su u 2022. oštetile ljude diljem svijeta za više od trilijun dolara u 2022.

Revolut, globalna financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta te više od 400 tisuća u RH objavila je prvi izvještaj o financijskom kriminalu i sigurnosti potrošača.

Cilj je izvještaja, koji se temelji na opsežnom internom istraživanju i analizi podataka, rasvijetliti rastuću industriju prijevara na globalnoj razini i pružiti jasna upozorenja u cilju zaštite korisnika.

Prijevare su u 2022. oštetile ljude diljem svijeta za više od trilijun dolara u 2022. godini, prema GASA-i, a Revolutovi podaci pokazuju da je fenomen nastavio rasti u 2023.

Lani je Revolutov patentirani sustav za otkrivanje prijevara, koji se temelji na strojnom učenju i AI, spriječio potencijalne prijevare u iznosu od 550 milijuna eura. Hrvatska je u Europi pritom zauzela tek 27. mjesto prema broju žrtava prijevara na tisuću korisnika.

Prijevare s karticama čine 98% svih slučajeva prijevare, s uobičajenim taktikama koje uključuju i pokušaje krađe identiteta, dok su fizičke krađe, iako čine 1% slučajeva prijevare, dovele do 39% svih gubitaka uslijed neovlaštene prijevare.

Prijevare s lažnim poslovima porasle su više od 1200 posto tijekom 2023., ciljajući na mlade pojedince koji traže prilike za zaposlenje, a investicijske prijevare za 142% i većina ih je vezana uz kriptovalute. Čak 63% prijavljenih prijevara čine one pri kupnji, uz manje od 15% ukupno ukradenih sredstava.

Revolut je u borbi s tim prijetnjama ostao proaktivan u održavanju koraka ispred dinamičnog trenda prijevara u 2023., ističu iz kompanije navodeći i da će nastaviti redovno ažurirati podatke o financijskom kriminalu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close