Prihod brokera u osiguranju lani dosegnuo gotovo 50 milijuna kuna

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 02. listopad 2013. u 10:15
Thinkstock

Od domaćih posrednika velik rast zabilježilo je Euro-posredovanje, i to zbog posla za Zagrebački holding, kao i kadrovski jaka InterOmnia.

U posljednje vrijeme i na domaćem tržištu osiguranja povećava se korištenje usluga brokera u osiguranju, odnosno posrednika.

Pomoću njih tvrtke mogu pravilnije i lakše birati kvalitetnija osiguranja, pomoću kojih će bolje naplatiti svoje odštetne zahtjeve, smanjiti troškove osiguranja, a i cijelu uslugu koristiti besplatno, jer brokere plaćaju osiguravajuće kuće, a ne tvrtke.

Dvostruke uštede
Brokeri su ti koji će analizirati rizike kojima su njihovi klijenti, osiguranici, izloženi u poslovanju, te ih nakon toga savjetovati kako putem korištenja specifičnih načina osiguranja pokriti te rizike, odnosno prenijeti ih na osiguravajuće društvo. Primjerice, jedna je tvrtka osigurala parkiralište od požara, no naknadno su shvatili da osiguranje pokriva samo asfalt, ali ne i automobile koji se nalaze u trenutku požara na parkiralištu. Nadalje, iako osiguravatelji rado naplaćuju premiju za osiguranje na tržišnu vrijednost nekretnina koja uključuje i vrijednost zemljišta i dozvola, u slučaju štete, primjerice požara ili potresa, osiguranje će mu priznati maksimalno iznos građevinske vrijednosti nekretnine. Puno puta osiguravajuće kuće nude više polica za osiguranje, primjerice, lifta, stubišta.., a moguće je sve to staviti na jednu policu i isto uštedjeti. U Primorsko goranskoj-županiji potvrdili su nam o kakvim je uštedama riječ otkako koriste usluge brokera.

 

30-80posto

premije u SAD-u i EU ide preko posrednika, u nas 5%

"Primorsko-goranska županija u 2012. godini za premije osiguranja imovine i osoba izdvojila je 384.000 kuna, a prema ponudi osiguravatelja s kojim je zaključen okvirni sporazum, vrijednost godišnjeg osiguranja iznosi 166.000 kuna, odnosno 218.000 kuna manje nego dosad", kažu. Sve više tu uslugu koriste gradske i državne tvrtke, od Hrvatske pošte, Hrvatske elektroprivrede (HEP), Zagrebačkog holdinga, Fine, Ine… U Pošti kažu da uslugu koriste odnedavno, pa ne znaju kolike će točno uštede biti, ali korist već osjećaju od savjeta koje dobivaju od brokera. Za odabir brokera državne i javne tvrtke ne trebaju raspisati natječaj, jer brokere plaćaju osiguravajuće kuće, a ne tvrtke. Ukupan prihod svih posrednika u prošloj godini bio je 48,8 milijuna kuna. Kod nas tek oko pet posto premije ide preko posrednika, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji, primjerice, na njih odnosi od 30 do 80 posto. 

Stranci vodeći
Najveći kod nas je AON, posrednik u stranom vlasništvu, a među vodećima su i Marsh, Fortius – Willys i GrECo JLT. Posao posredovanja postao je zanimljiv i bankama, pa su tvrtke za posredovanje osnovale Zaba i Raiffeisen banka. Od domaćih posrednika velik rast zabilježilo je Europosredovanje, i to zahvaljujući dobivanju posla za Zagrebački holding. A ističe se i sve veći rast InterOmnije, koja zapošljava veći broj stručnjaka s iskustvom u osiguranju, financijama, trgovačkom pravu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prihod u osiguranju od 50 MIL ….Pa, kaj je to značajan prihod…?

Kolika je zarada..?…Pa, to je osiguranje…taj simboličan iznos pokazuje
stanje gospodarstva.

Bandić je namjestio rođama iz Euroherza posao s holdingom.

New Report

Close