Preniska inflacija tjera ECB na dodatno upumpavanje novca

Autor: Tomislav Pili , 19. listopad 2015. u 22:01
Objava predsjednika ECB-a Marija Draghija sa zasjedanja na Malti očekuje se u četvrtak/REUTERS

Iako je ECB otkupio do sada pola bilijuna eura obveznica, inflacija je u rujnu zaronila na -0,1 posto.

Iako se nakon ovotjednog zasjedanja Europske središnje banke (ECB) ne očekuju bitne promjene, sve više ekonomskih analitičara ocjenjuje kako će do kraja godine biti izmijenjen program novčanih poticaja od sadašnjih 60 milijardi eura mjesečno.

 

81posto

analitičara očekuje izmjenu ECB-ova programa otkupa imovine

Zasjedanje Vijeća guvernera započinje u srijedu u malteškoj prijestolnici Valletti, a u četvrtak se očekuje javna objava zaključaka sastanka. Prema svemu sudeći, predsjednik ECB-a Mario Draghi objavit će tek da je monetarna vlast Europe spremna u dogledno vrijeme povećati program kvantitativnog popuštanja (QE), odnosno otkupa imovine. Naime, unatoč tome što je ECB do sada otkupila gotovo pola bilijuna eura vrijednosti obveznica, zadržala ključnu kamatnu stopu gotovo na nuli i pružila komercijalnim bankama 400 milijardi eura dugoročnih, jeftinih kredita, inflacija se ne miče s mrtve točke. U rujnu je inflacija u eurozoni iznosila -0,1 posto što je prvi put da je inflacija zaronila u negativan teritorij od ožujka, kada je QE započeo.

 

Živković Matijević

Evidentno je da je inflacije ispod projiciranih razina, ali je postignut cilj poticaja, a to je zadržavanje niskih troškova zaduživanja

Podsjetimo, ECB bi volio vidjeti inflaciju bliže dva posto. "Za sada je poznato da je ECB izrazio spremnost da poveća monetarne poticaje ukoliko bude potrebno. Evidentno je da je razina inflacije ispod projiciranih razina, ali je po mom mišljenju postignut cilj monetarnih poticaja, a to je zadržavanje niskih troškova zaduživanja. Program jest izdašan, ali ostaje činjenica da monetarna politika nije svemoguća", ocjenjuje Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke. "Prilagodba programa kupnje obveznica vjerojatan je scenarij u slučaju poremećaja na financijskim tržištima ili bitno pogoršanog tržišnog raspoloženja", dodaje Živković Matijević.

 

56posto

analitičara očekuje promjenu do kraja ove godine

Prema anketi Bloomberga, od 53 analitičara, njih 81 posto očekuje da će ECB izmijeniti ili povećati program monetarnih poticaja. Za usporedbu, prošli mjesec to je očekivalo 68 posto ispitanika. Od onih koji očekuju promjenu programa, 56 posto očekuje da će se to dogoditi do kraja ove godine. Nadalje, 81 posto očekuje da će biti produžen program otkupa sa sadašnjeg roka u rujnu 2016. dok 42 posto očekuje povećanje mjesečnog iznosa otkupa. S druge strane, austrijski guverner Ewald Nowotny izjavio je u ponedjeljak u razgovoru za poljski list Puls Biznesu da je još prerano za razgovor o prilagodbama programa. Međutim, smatra da bi članice trebale olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknule rast.    

Komentirajte prvi

New Report

Close