Premija Wiener osiguranja 580,7 milijuna kuna u prvoj polovici godine

Autor: Ana Blašković , 15. srpanj 2020. u 22:00
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja

Životna osiguranja bilježe rast za 16 posto i u tom segmentu Wiener drži poziciju prvog osiguravatelja na domaćem tržištu.

Wiener osiguranje, dio austrijske Vienna Insurance grupe, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo je 580,7 milijuna kuna zaračunate bruto premije. S takvim prolaznim vremenom Wiener je nadmašio isto lanjsko razdoblje za 18 posto, priopćili su iz kompanije.

Ne računajući ostvarene prihode na tržištima Europske unije, Wiener je ostvario plan o dvoznamenkastom udjelu u ukupnoj premiji na hrvatskom tržištu, dosegnuvši 10,6 posto tržišta.

U komentaru rezultata iz tog osiguravajućeg društva ističu da su “ostvarili ukupan premijski plan, a snažan rast ih je pozicionirao na drugo mjesto liste vodećih društava na hrvatskom tržištu osiguranja po premijskom prihodu”.

Primarna životna osiguranja

Većina premije ostvarena je u segmentu životnih osiguranja, nešto više od 56 posto. U usporedbi s prošlom godinom u Wieneru taj segment ima rast od 16 posto i kompanija poziciju prvog osiguravatelja, dok istovremeno cjelokupni segment života na domaćem tržištu bilježi jednak relativni pad premije.

Po visini zaračunate bruto premije u prvoj polovici godine slijede osiguranja motornih vozila koja u ukupnoj premiji dosežu nešto manje od 15 posto.

Pad tržišta u cjelini

Sam segment neživotnih osiguranja krajem lipnja ostvario je rast od 19 posto. Osvrćući se na rezultate, predsjednica Uprave Wiener osiguranja Jasminka Horvat Martinović napominje da su, unatoč padu cijelog tržišta, svi kanali Wienera ostvarili odlične rezultate u prvoj polovici ove godine.

“Iznimno smo ponosni na poslovne rezultate koji potvrđuju našu snagu i stabilnost, a u razdoblju koje je pred nama i dalje ćemo biti usredotočeni na vrhunsku uslugu prema našim partnerima i klijentima, uz brigu za njihovu sigurnost i zdravlje“, rekla je Horvat Martinović.

Iz Wienera ističu da će do kraja ove godine biti usmjereni na daljnji razvoj proizvoda i usluga vezanih uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje, korporativna osiguranja te osiguranja za male i srednje poduzetnike.

Nastavlja se daljnji razvoj i osnaživanje interne prodajne mreže, kao i uspješne poslovne suradnje s vanjskim partnerima, brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom.

Iako se još čekaju službene brojke za čitavo tržište osiguranja u prvoj polovici 2020., podaci Hrvatskog ureda za osiguranje za svibanj ukazuju da situacija s epidemijom taj dio financijske industrije nije ostavila neokrznutim.

Krajem svibnja osiguravatelji su ostvarili 4,74 milijarde kuna bruto premije, gotovo 140 milijuna kuna (-3%) slabije nego u istom periodu 2019. Pritom najveće minuse bilježi životno osiguranje, preko 230 milijuna kuna, no ukupan pad dijelom je kompenzirao porast premije u segmentu neživotnih proizvoda.

Osiguravatelji su sa sličnim trendovima u segmentu životnih osiguranja bili suočeni i tijekom posljednje velike krize nakon 2008., a tržištu je tada trebalo nekoliko godina za oporavak.

Komentirajte prvi

New Report

Close