Prekinut pad cijena nafte, barel skuplji više od 5 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2020. u 22:00
Cijena je prošloga tjedna prekoračila 57 dolara

Daljnji rast ovisi o odluci Rusije hoće li pristati na značajno smanjenje proizvodnje.

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle, prvi put nakon pet tjedana pada, što se zahvaljuje očekivanjima da će OPEC dodatno smanjiti proizvodnju, a da će se potražnja oporaviti kada se zaustavi širenje koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 5,2 posto, na 57,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 52,05 dolara.

Procjena šteta
Nakon pet tjedana pada, tijekom kojih su potonule gotovo 20 posto, prošloga su tjedna cijene nafte porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa. Kako su tjednima tvornice u Kini bile zatvorene, analitičari pokušavaju procijeniti gospodarske štete.

Zbog toga, primjerice, analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za četiri postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini BDP mogao pasti oko 2,5 posto.

1,7

milijuna barela iznosi trenutna dnevna proizvodnja

“Čini se da se cijena nafte posljednjih dana počela oporavljati, a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim burzama”, kaže analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian. Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi puta od financijske krize u 2009. godini.

Razmatranja u OPEC-u
Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, razmatraju daljnje smanjenje proizvodnje, na ukupno 2,3 milijuna barela dnevno. OPEC+ trenutno ograničava proizvodnju za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno ili gotovo dva posto globalne potražnje.

No, Rusija još analizira kretanja na tržištu i poručuje da će stajalište o značajnijem ograničenju proizvodnje pojasniti sljedećeg tjedna. “Odluka na kraju leži na Kremlju i ako bude povoljna, vjerojatno ćemo svjedočiti olakšanju i rastu cijena nafte, doduše ublaženom jačanjem dolara u posljednje vrijeme”, rekao je za agencije Tchilinguirian.

Komentirajte prvi

New Report

Close