Pravna zavrzlama njemačkog Ustavnog suda povećava rizik raspada eurozone

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2020. u 22:00
Postupanje po presudi Ustavnog suda donosi Bundesbanku rizik tužbe ECB-a/REUTERS

Presuda će dati dodatni argument državama koje ne odobravaju monetarnu politiku ECB-a.

Šokantna prošlotjedna presuda njemačkog Ustavnog suda – kojom je Europskoj središnjoj banci (ECB) naloženo da pruži argumente da je otkup državnih obveznica započet 2015. i okončan 2018. bio opravdan – rezultirala je tenzijama u trokutu Berlin-Bruxelles-Frankfurt.

ECB poručuje, doduše neslužbeno, kako mu ne pada napamet opravdavati se njemačkim ustavnim sucima jer im nije odgovoran. Kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak kako presuda ima “golemi značaj”, ali i da je nastali problem “rješiv”.

S obzirom da u presudi stoji kako njemačka vlada i Bundesbanka trebaju zatražiti od ECB-a očitovanje po tom pitanju, Berlin nema luksuz ignoriranja Ustavnog suda. S druge strane, ako ECB ne opravda kupnju obveznica, Bundesbanka bi prema presudi trebala prestati kupovati njemačke obveznice i prodati one koje je već kupila za 500 milijardi eura.

500

milijardi eura kupljenih obveznica morala bi prema presudi prodati njemačka središnja banka

Time pak riskira da je ECB tuži Europskom sudu pravde zbog neprovođenja odluke Vijeća guvernera. Prema mišljenju analitičara koje prenosi CNBC, presuda je donijela pravnu zavrzlamu bez presedana, pa čak i povećala rizik raspada eurozone.

Marchel Alexandrovich, analitičar Jefferiesa, smatra kako presuda neće rezultirati istovjetnom pravnom akccijom u ostalim članicama eurozone, ali će podržati skeptična mišljenja o ECB-ovoj monetarnoj politici u državama poput Austrije, Nizozemske i Finske.

Pomalo je ironično što je prilikom formiranja ECB-a prije 22 godine upravo Njemačka inzistirala da se pravno zajamči neovisnost od nacionalnih institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close