Potrošačke cijene u prosincu više u odnosu na prošlu godinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2019. u 08:37
Foto: Getty Images

U 2018. stopa inflacije ubrzala na 1,5 posto.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u prošlogodišnjem prosincu bile su za 0,8 posto više nego u istom mjesecu 2017., dok je u cijeloj 2018. godini stopa inflacije dosegnula 1,5 posto, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u prosincu prošle u odnosu na isti mjesec 2017. godine najviše su, za 4,8 posto, porasle cijene alkoholnih pića i duhana, potom cijene u hotelima i restoranima, za 2,6 posto te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,2 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, s najvećim udjelom u strukturi od 27,9 posto, istovremeno su porasle za 0,5 posto pri čemu je najveći rast na godišnjoj razini ostvaren kod cijena povrća – 6,4 posto, te riba i plodova mora od 3,4 posto.

U prosincu prošle godine u odnosu na isti mjesec 2017., rast cijena od 1,8 posto zabilježen je u uslugama u zdravstvu, u kategoriji rekreacija i kultura za 1,2 posto, u obrazovanju 0,7 posto, a u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva te raznih dobara i usluga za 0,2 posto.

Istodobno, niže su bile cijene odjeće i obuće, za 1,6 posto, prijevoza 0,3 posto te komunikacija za 0,2 posto.

Pad potrošačkih cijena na mjesečnoj razini za 0,8 posto

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na studeni, službena statistika u lanjskom prosincu bilježi pad razine potrošačkih cijena za 0,8 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, najviše su pale cijene odjeće i obuće, za 5,9 posto (sezonska sniženja), te prijevoza za 3,1 posto. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva u prosjeku su niže 0,9 posto, cijene hrane i bezalkoholnih pića za 0,4 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,2 posto, cijene rekreacije i kulture te cijene raznih dobara i usluga za 0,1 posto.

S druge strane, u prosincu prošle godine u odnosu na mjesec ranije najviše su porasle cijene alkoholnih pića i duhana koje su u prosjeku više za 4,2 posto te cijene zdravlja za 0,1 posto.

Istodobno su cijene komunikacija, obrazovanja i restorana i hotela ostale na razini iz studenog.

U 2018. stopa inflacije ubrzala na 1,5 posto

U cijeloj 2018. prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 1,5 posto. Ubrzala je tako s 1,1 posto koliko je iznosila u 2017.

U odnosu na 2017., porasle su cijene u svim kategorijama izuzev odjeće i obuće, koje su u prosjeku pale 1,3 posto i komunikacije, za 0,2 posto. Tako su cijene hrane i bezalkoholnih pića u prosjeku bile više za 1 posto, alkoholnih pića i duhana za 2,8 posto, prijevoza za 3,5 posto, restorana i hotela za 3 posto te stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,7 posto.

"U odnosu na 2017. prosječna godišnja stopa rasta potrošačkih cijena blago je ubrzala s rastom. Iako su u posljednjem mjesecu zabilježile pad na godišnjoj razini, cijene sirove nafte na svjetskim tržištima su u 2018. u prosjeku bile na oko 30 posto višim razinama u odnosu na 2017. (Brent) što je imalo pozitivan doprinos na prosječnu godišnju stopu inflacije. U ovoj godini bi primjena smanjene stope PDV-a od 13 posto za niz proizvoda mogla dijelom neutralizirati potencijalne inflatorne pritiske. Što se tiče ponude, ona će ostati osjetljiva na cijene energije isto kao i na području eurozone. Tako i ECB u posljednjim projekcijama, uslijed trenutnih razina cijena sirove nafte, očekuje kretanje stope inflacije ispod 2 posto", ističu iz Raiffeisenbank Austria (RBA).

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dakle, fenomenalna i stabilna vlada postiže rast na razini statističke greške…

New Report

Close