Potop turizma i ugostitelja, vrijednost računa -47%

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2020. u 07:10
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Treći rujanski tjedan je s 2,45 milijardi kuna fiskaliziranog prometa u trgovini u odnosu na usporedivi lanjski bio slabiji za 8 posto ili 230 milijuna.

Po računima koje su za prodane proizvode i usluge izdali svi obveznici fiskalizacije u Hrvatskoj prošli je tjedan evidentirano nešto više od 3,5 milijarde kuna prometa ili 18 posto manje nego u usporedivom tjednu prošle godine. Toliko postotno smanjenje bilježi se i za cijelo razdoblje od izbijanja pandemije koronavirusa; u tih nepunih sedam mjeseci vrijednost računa premašila je 100 milijardi kuna ili gotovo 23 milijarde manje nego istom lanjskom razdoblju. Od ukupnog smanjenja desetak milijardi kuna odnosi se na ugostiteljsko-turističke djelatnosti (pad od 47%), a 7,8 milijardi kuna pada u tih sedam mjeseci otpada na trgovinu što u odnosu na vrijednost izdanih računa znači pad od 10 posto (70,3 prema 78,1 mlrd.). Treći rujanski tjedan je s 2,45 milijardi kuna fiskaliziranog prometa u trgovini u odnosu na usporedivi lanjski bio slabiji za 8 posto ili 230 milijuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kroz sustav je evidentiran gotovo upola (-48%) manji tjedni iznos izdanih računa u odnosu na usporedivi lanjski (360 prema 687 milijuna). U ostalim djelatnostima fiskalizirani promet prošli je tjedan bio za oko šestinu ili dvjestotinjak milijuna kuna slabiji nego isti lanjski, a od početka korona krize ukupan zaostastak pramešuje pet milijardi, što je pad za oko 22 posto. I u usporedbama prošlog i pretprošlog tjedna vrijednost izdanih računa je pala – ukupno za oko dva posto, s tim da je u ugostiteljsko-turističkim djelatnostima, očekivano, pala nešto više, nepunih osam posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close