Porez na kapitalnu dobit koči Facebookov novac

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Vrijednost libre vezana za košaricu valuta nije sretno rješenje.

Prepreka ulasku Facebookove kriptovalute u tradicionalne novčane tokove mogli bi biti porezni problemi za korisnike, posebice u Europi. Kako za Financial Times tumače porezni stručnjaci, problem izvire iz Facebookove ideje da vrijednost kriptovalute libre veže uz košaricu valuta, a ne uz vrijednost lokalnih valuta korisnika.

Detaljna porezna izvješća

U praksi bi to značilo da kako se svakodnevno mijenja tečaj valuta u košarici, tako se mijenja i vrijednost imovine u libri koju će držati korisnici. A svakom kupnjom robe preko Facebookovih platformi na taj bi se način ostvarivali kapitalne dobitke, odnosno gubitke. Dan Neidle, partner u odvjetničkoj tvrtki Clifford Chance smatra da bi to bio novi problem za korisnike koji ne žele imati problema s poreznicima. “U većini država kapitalni dobici su oporezivi, što znači da će korisnici morati predavati detaljno porezno izvješće s prikazom svih transakcija i vrijednošću tečaja u tom trenutku i sukladno tome platiti porez. To se čini kao značajna prepreka širem usvajanju libre”, naglasio je Neidle.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se kapitalni dobici oporezuju po stopi od 12 posto. Hrvatski poreznici, prema pojašnjenju Porezne uprave od 19. ožujka 2018., smatraju da se na dohodak ostvaren po osnovi trgovanja kriptovalutama plaća porez na kapitalne dobitke uvećan za prirez.

 

12 posto

iznosi stopa poreza na kapitalne dobitke u Hrvatskoj

Rasprava sa regulatorima

Problem usklađenja s poreznom regulativom posebno bi bio izražen u europskim državama gdje ne postoji neoporeziva osnovica na kapitalne dobitke, poput Francuske, Italije i Španjolske. U Njemačkoj je ta osnovica postavljena relativno nisko, na 600 eura, pa će i njemački korisnici možda morati biti spremni na ispunjavanje opširnih izvješća poreznicima.

Ovoga problema svjestan je i Facebook. Kompanija je objavila kako je oporezivanje jedno od pitanja koji treba raspraviti s regulatorima. Glasnogovrnik kompanije poručio je kako će korisnici biti obvezni poštivati lokalnu poreznu regulativu, a da će im librina tehnologija pomoću u upravljanju obvezama. v

Komentirajte prvi

New Report

Close