Porast javnog duga mogao bi ove godine postati problem za mnoge zemlje

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2024. u 12:26
Ulagači upozoravaju da skok razina javnog duga/SHUTTERSTOCK

Svoj obol poplavi obvezničkih izdanja trebala bi posebno dati tržišta u nastajanju i to nakon što im se udio državnog duga u BDP-u lani već popeo na nikad zabilježenih 68,2 posto.

Nakon desetljeća nezabilježeno jeftinog novca, potom pandemije u kojoj su se milijardama eura i dolara spašavala radna mjesta i gospodarstvo, sve se češće mogu čuti upozorenja o visini javnog duga u potpuno drugačijem okruženju, onom visokih kamatnih stopa.

Ulagači ukazuju na povećane razine javnog duga diljem svijeta, posebice da pretjerano predizborno zaduživanje prijeti rizikom stvaranja negativne reakcije na tržištu obveznica. S iznimkom početka pandemije Covida 19, očekuje se da će izdavanje državnog duga u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu u u 2024. dosegnuti rekordne razine.

Izdanje obveznica

Američko ministarstvo financija posudit će u 2024. oko četiri bilijuna dolara izdanjem obveznica s dospijećem od dvije do 30 godina.

Tržišta u nastajanju
Svoj obol poplavi obvezničkih izdanja trebala bi posebice dati tržišta u nastajanju i to nakon što im se udio državnog duga u BDP-u lani već popeo na nikad zabilježenih 68,2 posto, pokazuju podaci Instituta za međunarodne financije (IIF). Deficiti su “van kontrole i prava je priča da ne postoji mehanizam za njihovo stavljanje pod kontrolu”, rekao je globalni voditelj fiksnih prihoda u Janusu Hendersonu Jim Cielinski.

Dodaje da će to pitanje postati ozbiljna briga za tržišta “u sljedećih šest do 12 mjeseci”. Američko ministarstvo financija izdat će ove godine oko 4 bilijuna dolara obveznica s rokom dospijeća između dvije i 30 godina, procjene su Apollo Global Managementa. Radi se o nastavku uzlazne krive; lani je izdano tri bilijuna dolara, a 2018. iznos je dosegnulo 2,3 bilijuna dolara, piše Financial Times.

Neto izdanja, prilagođena za kupnje Federalnih rezervi i postojeći dug koji dospijeva, iznosit će 1,6 bilijuna dolara tijekom 12 mjeseci do kraja rujna, što je druga najveća godina u povijesti, kalkulacija je RBC Capital Marketsa. Kanadska banka procjenjuje da će neto izdavanje u razdoblju 2024. do 2025. premašiti razine iz pandemije.

Razmjeri zaduživanja vjerojatno će fokus tržišta odmaknuti od uobičajenih tema, poput procjena kretanja kamatnih stopa, smatraju upravitelji fondova. “U usporedbi s prethodnim stoljećima zaista se nalazimo u nezabilježeno visokom okruženju javnog duga”, rekao je Robert Tipp, voditelj globalnih obveznica u PGIM Fixed Income.

“Sada sve prolazi, bilo da ste u SAD-u ili Italiji, ali pojavili su se znakovi da ulagači i rejting agencije ponovno počinju razmišljati o tome”, rekao je. Ujedinjeno Kraljevstvo, koje čekaju izbori očekuju ove godine, također se sprema na drugo najveće izdanje od 2020. kada je Bank of England uskočila kako bi povećala ponudu tijekom ranih faza pandemije. Očekuje se da neto izdanje biti oko tri puta veće od prosjeka u proteklom desetljeću.

Troškovi kamata
U Europi će deset najvećih zemalja eurozone izdati oko 1,2 bilijuna eura duga ove godine, otprilike na slično kao prošle godine, procjenjuje NatWest. No, banka očekuje da će neto izdavanje, koje uključuje učinak kvantitativnog stezanja i isključuje refinanciranje postojećih obveznica, porasti oko 18 posto na 640 milijardi eura.

Ove godine i SAD i Europu čekaju bitni izbori uoči kojih popuštaju kočnice oko potrošnje. Dok se SAD priprema za predsjedničke izbore u studenom, nijedan od vodećih kandidata ne pokazuje sklonost fiskalnim ograničenjima.

Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, proračunski deficit SAD-a trebao bi se kretati između 6,5 i 8 posto BDP-a u iduće četiri godine, što je oštro povećanje iz 2022. kada je bio manji od četiri posto. Trošak kamata porast će s manje od tri posto BDP-a u 2022. na 4,5 posto do 2028. 

Komentirajte prvi

New Report

Close