Pokrenut postupak za sklapanje zajma s CEB-om od 200 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2020. u 15:38
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Trajanje otplate je do 12 godina uz tri godine počeka na glavnicu, kazao je Marić napominjući kako drugih redovnih troškova zajma nema. Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od čega prva može iznositi 75 posto, rekao je.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje okvirnog ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) vrijednom 200 milijuna eura, a namijenjenom za podršku mjerama povezanih s pandemijom bolesti Covid-19.

Ministarstvo financija početkom travnja uputilo je Razvojnoj banci Vijeća Europe zahtjev za podršku prvenstveno zdravstvenom sustavu i jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi osiguravanja kontinuiteta pružanja javnih komunalnih usluga, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti Covid-19 – instrument financiranja javnog sektora, odobren je u svibnju, a CEB ga je okarakterizirao kao projekt visokog socijalnog učinka kojim se podupiru hitne mjere Vlade za ublažavanje posljedica pandemija i smanjenja učinka krize na život građana.

Današnjom odlukom prihvaća se nacrt okvirnog ugovora o zajmu vrijednom 200 milijuna eura koji predstavlja podršku državnom proračunu, a koristit će se za nekoliko namjena, kazao je Marić.

To su financiranje mjera za smanjenje širenja zaraze te posljedica pandemije covid-19, očuvanja široke dostupnosti medicinskih usluga, osiguranja potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskih potrepština i zaštitne opreme kao i radi pružanja potpore jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave za osiguravanje kontinuiteta javnih komunalnih usluga pod utjecanjem smanjenja prihoda uzrokovanog otpisom i odgodom poreznih plaćanja.

Taj dugoročni zajam, rekao je Marić, ugovorio bi se po vrlo povoljnim uvjetima. Prilikom povlačenja sredstava zajma moguće je odabrati između fiksne kamatne stope koja iznosi indikativno 0,24 posto i promjenjive koja je utemeljena na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za 0,36 posto fiksne kamatne marže.

Trajanje otplate je do 12 godina uz tri godine počeka na glavnicu, kazao je Marić napominjući kako drugih redovnih troškova zajma nema. Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od čega prva može iznositi 75 posto, rekao je.

Hrvatska je primljena je u punopravno članstvo Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) 24. srpnja 1997. godine. Do danas je CEB u Hrvatskoj podržao niz projekata visoke socijalne vidljivosti, za koje su sklopljena 22 ugovora o zajmu vrijedna preko milijardu eura, od čega 14 zajmova izravno Republici Hrvatskoj, a 8 zajmova ugovorila je s CEB-om Hrvatska banka za obnovu i razvitak, uz državno jamstvo, navodi se u odluci Vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close