Pogledajte kako su gospodarstvenici i kompanije u krizi pokazali veliko srce i pomogli

Autor: PD VL native tim , 09. veljača 2021. u 09:31

Hrvatska poduzeća i te kako razmišljaju u kategorijama održivog djelovanja, a posebno veseli što sve veći broj razmišlja i u okviru izgradnje boljeg svijeta za sve građane.

Društveno odgovorno ponašanje (DOP) i filantropija su gotovo pa postulati modernog funkcioniranja bilo koje tvrtke, bilo da se radi o malom obrtniku ili pak multinacionalnoj korporaciji. Takve akcije gospodarstva imaju nemjerljivu vrijednost za lokalnu zajednicu i osjetljive skupine društva kojima su uglavnom okrenute. Filantropija posebno dobiva na važnosti u kriznim situacijama u kojima se nalazi ne samo neka ugrožena skupina, nego čitavo društvo, kao što je slučaj i s pandemijom koja i dalje potresa svijet i čije će posljedice na gospodarstvo i društvo biti nemjerljive.

Gotovo da i nema tvrtke u Hrvatskoj koja se nije uključila na svoj način u ovaj talas pomoći zajednici. I dok su neke financijski moćnije tvrtke dale značajne iznose novca institucijama koje se bore protiv korone, druge su pomogle sa svojim resursima ili su pak prilagodile proizvodni proces produkciji zaštitnih i dezinfekcijskih artikala.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), gdje postoji Zajednica za društveno odgovorno poslovanje, naglašavaju kako je pandemija na neko vrijeme skoro pa zaustavila sve gospodarske i društvene tokove ili ih bitno otežala te još jednom pokazala da poslovna zajednica nije tek promatrač, već angažirana snaga u izgradnji boljeg svijeta.

Pomoć najosjetljivijima

Konkretnih primjera je u godini koja je iza nas bilo niz, od financijskih donacija bolnicama, kupnji respiratora, donacija proizvoda i potrepština, sredstava za dezinfekciju i maski ili pak madraca i kreveta za bolnice. Godinu iza nas obilježili su i natječaji usmjerenih na pomoć najosjetljivijima, a gotovo svaka kompanija dala je svoj doprinos.

U moru primjera kako pomoći društvu i dati doprinos gospodarstvu u krizi ističe se i projekt Nets grupacije. Naime, razmišljajući kako doprinijeti njihovom redovnom djelovanju, Nets je osmislio opsežan projekt koji obuhvaća sve regije u kojima je Nets grupacija prisutna. U rujnu prošle godine na razini Europe uspostavljen je Nets COVID-19 Relief Fund.

Ideja Relief Funda od početka je bila okupiti zaposlenike u osmišljavanju potpore i odabiru humanitarnih ciljeva, te osigurati donacije dobrotvornim organizacijama. Svi, baš svi kolege iz ureda Nets grupacije diljem Europe, bili su pozvani da nominiraju humanitarne svrhe do kojih im je stalo.

Među brojnim vrijednim programima odabrano je 15 finalista, a zaposlenici su zatim pozvani da daju svoj glas onima za koje bi voljeli da dobiju potporu. Upravo su glasovi zaposlenika bili ključni za konačan izbor projekata koji pružaju jednostavniju sutrašnjicu za ranjive društvene skupine najviše pogođene pandemijom. Njihove se donacije ne odnose isključivo na financijsku pomoć. Naime, Nets je ohrabrio svoje zaposlenike da se angažiraju ne samo u nominiranju i glasovanju, već i participacijom u samim odabranim organizacijama, nudeći svoje vrijeme i stručnu pomoć u područjima u kojima je ona potrebna.

Još jedan poseban element Netsovog COVID-19 Relief Funda njegov je međunarodni karakter koji odražava moto cijele grupacije “European by heart – local by birth”. Zaposlenici su imali pravo nominirati organizacije prepoznate u jednoj ili više od svih 13 zemalja u kojima Nets grupacija ima urede – Danska, Švedska, Norveška, Finska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Njemačka, Švicarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska. Samo glasanje odvilo se, pak, na razini grupacije te kolegice i kolege iz pojedine zemlje nisu bile ograničene isključivo na odabir domaćih organizacija.

Uključili i zaposlenike

Odlučeno je da će se podržati devet programa – i više nego što je prvotno planirano, a u velikom međunarodnom izboru istaknule su se čak dvije hrvatske organizacije: Krijesnica i Crveni Nosovi. U projekt se uključilo više od 800 kolegica i kolega nominiranjem organizacija, sudjelovanjem u njihovom odabiru, te doniranjem vlastitog vremena i novca. Više od 60 njih ponudilo se da volontira u pojedinim odabranim organizacijama.

Pia Stoklund

“Odaziv je bio nevjerojatan – i to, zapravo, govori sve. Jako smo ponosni na entuzijazam zaposlenika u vezi projekta, i sretni smo što možemo pomoći odabrane organizacije ne samo financijski nego i dijeljenjem naših znanja i vještina,” ističe Pia Stoklund iz odjela Group Communications.

Iako odabrane organizacije pokrivaju različite sfere djelovanja, Nets COVID-19 Relief Fund posebnu je pažnju pridao najosjetljivijima. Od hrvatskih organizacija, financijske donacije tako su dobile Krijesnica – hrvatska udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima te Crveni nosevi klaunovi doktori.

Donacijama su obuhvaćeni i danski SMILfonden – fondacija za potporu djeci s ozbiljnim i kroničnim bolestima različitih dijagnoza, te Off Road Kids – organizacija koja pomaže djeci i mladim beskućnicima diljem Njemačke, finska udruga HOPE, njemački hospicij za djecu i mlade Balthasar, danska Dječja kuća SIV te poljska Humanitarna fondacija za posvojiteljske obitelji i Odjel za hematologiju Medicinskog fakulteta u Lodzu.

Zahvaljujući volonterskom angažmanu “Netsovaca”, donacije humanitarnim organizacijama dobile su ovim projektom jednu dodatnu toplu notu. Uz to, kako ističu iz Netsa, zaposlenici iz različitih regija imali su se prilike upoznati s izazovima u drugim zemljama, ojačati međunarodne veze unutar grupacije, promišljati na globalnoj razini te zajedničkim snagama omogućiti raznim lokalnim i nacionalnim programima lakše sutra.

New Report

Close