Poduzeća za investicije najviše traže devizne kredite

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2018. u 22:01
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Plasmani banaka korporativnom sektoru premašili 65 milijardi kuna.

Ukupni krediti hrvatskim poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem svibnja premašili su 65 milijardi kuna, što je za 386 milijuna ili 0,6 posto više nego godinu dana prije. Time je prekinut višegodišnji negativni niz koji je gotovo neprekidno trajao od polovice 2012., navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Podržavaju rast

“Rast na godišnjoj razini prvenstveno je podržan rastom iznosa deviznih kredita poduzećima koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 65,8 posto”, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB). Tako je iznos ukupnih deviznih kredita poduzećima na kraju svibnja dosegnuo 42,8 milijardi kuna, 3,9 posto više nego godinu dana prije, što predstavlja rast na godišnjoj razini već 11. mjesec zaredom.

 

0,6posto

porasli su krajem svibnja ukupni krediti poduzećima

S druge strane, kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima u svibnju su na godišnjoj razini pali za 5,3 posto, na 22,2 milijarde kuna, čime je nastavljen negativni trend koji traje od travnja 2017., navodi se u analizi, objavljenoj u petak.

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su na kraju svibnja iznosili 31,4 milijarde kuna, što je 1,4 posto više nego godinu dana prije.

Novca ima dovoljno

S druge strane, krediti za obrtna sredstva pali su na godišnjoj razini šesti mjesec zaredom, za 0,2 posto, na 33,7 milijardi kuna. “S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i oporavak investicija, očekujemo i oporavak potražnje za kreditima nefinancijskih društava. Pri tome visoka razina likvidnosti u sustavu utječe na pad kamatnih stopa na novoodobrene kredite, što bi svakako moglo pridonijeti povećanju kreditne aktivnosti u promatranom sektoru”, zaključuju analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close