Podizanje kamata na pauzi

Autor: Tomislav Pili , 11. siječanj 2019. u 08:21
Foto: Getty Images

Podsjetimo, zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i povećanja kamata Feda, S&P 500 indeks zaronio je uoči božićnih blagdana na najnižu razinu u 20 mjeseci.

Američka središnja banka odlučila je malo "prikočiti" ciklus podizanja kamatnih stopa suočena s nedavnom negativnom reakcijom burzi.

Pozitivno je u srijedu na tržište utjecala objava zapisnika sa sjednice Feda u prosincu, na kojoj su po četvrti put u prošloj godini povećane kamatne stope.

Zapisnik je pokazao da je niz dužnosnika američke središnje banke poručio da ubuduće treba biti strpljiv po pitanju podizanja kamata, a nekoliko njih nije podržalo povećanje kamata u prosincu.

Predsjednici četiri od 12 Fedovih regionalnih podružnica izjavili su da žele vidjeti jasnije stanje gospodarstva prije daljnjeg povećanja kamata.

A upravo su nedavne poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da je središnja banka svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju kamata potaknule oporavak Wall Streeta.

Podsjetimo, zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i povećanja kamata Feda, S&P 500 indeks zaronio je uoči božićnih blagdana na najnižu razinu u 20 mjeseci.

No, od tada je porastao oko 10 posto. "Stabilniji Fed dovest će s vremenom do stabilnijeg tržišta", kaže Mark Heppenstall, direktor u tvrtki Penn Mutual Asset Management.

Valja naglasiti kako će tri od četiri šefova Fedovih podružnica koji se zalažu za strpljiv pristup – Charles Evans iz Chicaga, Eric Rosengren iz Bostona i James Bullard iz St. Louisa – ove godine imati pravo glasa u 10-članom odboru koji odlučuje o monetarnoj politici SAD-a. Dok se Bullard dugo protivio povećanju kamata, stav Rosengrena i Evansa sugerira promjenu u razmišljanju.

Podsjetimo, Fed je nakon prosinačkog podizanja kamatnih stopa najavio još dva u 2019. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close