Počinje suđenje tvorcima forex afere

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2018. u 22:01
Optužba tvrdi da je urota trajala između 2007. i 2013. godine/REUTERS

Tri britanska trgovca valutama odgovaraju za urotu radi namještanja trgovine.

Tri britanska trgovca valutama "umočenih" u jedan od niza skandala na 4,5 bilijuna dolara vrijednom valutnom tržištu, a koji su globalnim bankama priuštili 14 milijardi dolara kazni,  jučer je izašlo pred suca u New Yorku.

Pet godina nakon što je izbio skandal s namještanjem na valutnom tržištu počelo je suđenje Richardu Usheru, trgovcu u JPMorganu i koji je prije radio u Royal Bank of Scotland (RBS), Rohanu Ramchandaniju, jednom od najiskusnijih trgovaca u Citigroupu te Christopheru Ashtonu iz banke Barclays. Sva trojica izjavili su da nisu krivi. Radi se o trojcu koje osim poslovnih (i potencijalno kriminalnih) veza povezuje i prijateljstvo.

No, ako im se dokaže krivnja, prijeti im do 10 godina zatvora te do milijun dolara novčane kazne. Skupina se neformalno nazivala "Kartel", "A-team" i "Mafija", a uključivala je i Matta Gardinera, nekadašnjeg zaposlenika banaka Standard Chartered i UBS. No, Gardiner – koji je u skupini nosio nadimak "Fosil" jer je bio nekoliko godina stariji od ostalih –  nagodio se s ministarstvom pravosuđa, pa će se na sudu pojaviti kao svjedok optužbe.

Gardiner nije osuđen, ali mu je američka središnja banka zabranila rad u bankovnoj industriji. Tužiteljstvo tvrdi kako se skupina između 2007. i 2013. urotila kako bi "suzbila i eliminirala konkurenciju" u trgovanju dolarom. najkraće rečeno, skupina je dijelila informacije o svojim namjerama trgovanja oko valutnih mjerila, s ciljem međusobnog pomaganja u postizanju profita ili izbjegavanju gubitaka.

Radilo se o informacijama o nalozima klijenata i koordiniranim trgovinama valutnim parom euro-dolar radi povećanja prihoda. Međusobno su komunicirali preko chata. Do transkripata komunikacije došli su tužitelji, pa se očekuje da ih pokaže tijekom suđenja. Četiri banke u kojima je "Kartel" radio – JPMorgan, RBS, Citigroup i Barclays – priznale su krivnju za uključenost u skandal i zbog toga platile prilične iznose kazni.

Barclays je platio najviše, 2,5 milijarde eura, Citigroup je "olakšan" za 2,36 milijardi, JPMorgan je pristao na 1,75 milijardi, a RBS 1,4 milijarde eura.

Inače, skupinu je istraživao britanski Ured za ozbiljne prijevare, ali je 2016. bio prisiljen odustati zbog nedostatka dokaza. No, američko ministarstvo pravosuđa nastavilo je raditi na slučaju, a kruna tih napora ovo je suđenje. Aferu je prvi 2013. otkrio Bloomberg, a privukla je velik interes javnosti. Zbog tog pritiska financijski regulatori bili su prisiljeni značajno pooštriti regulativu. No, suđenje će pokazati da li ministarstvo pravosuđa ovakve slučajeve može dovesti na sud ili je nagodba maksimalni doseg u borbi s "kriminalom bijelih ovratnika".

Komentirajte prvi

New Report

Close