PMF-ovce ‘love’ velikani poput Plive, ali i 
mlađe snage Nanobit i PhotoMath

Autor: Ivan Tominac , 10. studeni 2019. u 21:59
Dan karijera PMF-a 
debitirao je lani, ove godine posjećenost je očekivano bila veća
EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Više od 2000 studenata imalo je priliku doznati što im može ponuditi pedesetak poslodavaca.

Dan karijera Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Wise prvi je put održan lani, a ovogodišnje je izdanje, očekivano, pokazalo još bolje rezultate. Posjetilo ga je oko 2000 studenata i 40 bivših im kolega te više od 50 potencijalnih poslodavaca. Prema riječima organizatora važnost događaja temelji se na inicijativi da studenti na licu mjesta mogu dobiti konkretne i mjerljive informacije o potencijalnom zaposlenju, ali i saznati mnogo o karijernom putu bivših kolega.

Ovogodišnji Wise, osim što je poduprt znatnim brojem poslodavaca koji su predstavili mogućnosti za studente PMF-a, istaknuo se i što je na njemu predstavljen i novi studij Primjena matematike u biologiji i medicini, okrenut upravo tržišnim potrebama. Kako ističe istaknuti znanstvenik i voditelj razvoja ovog studija Hrvoje Šikić, multidisciplinarni timovi u svjetskoj farmaceutskoj industriji nezamislivi su bez biomatematičara, a stručnjaci tog profila izuzetno su traženi.

“U zemljama zapadne Europe osnivaju se i čitavi instituti posvećeni isključivo biomatematici. Na Matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu stoga se, uz financijsku podršku iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, u sklopu projekta BioMedMath razvija novi dvogodišnji diplomski sveučilišni studij biomedicinske matematike. Budući da će se nastava izvoditi na engleskom jeziku, bit će otvoren studentima iz cijelog svijeta, a s obzirom na njegovu unikatnost u srednjoj i jugoistočnoj Europi te visoku ekspertnost i međunarodnu relevantnost nastavnika i znanstvenika koji će izvoditi nastavu, predstavljat će i svojevrsni brend zagrebačke matematike te izvozni proizvod Fakulteta”, veli Šikić.

Što se tiče samog Dana karijera, pokazao se kao svojevrsna simulacija tržišta, a da ima vrijednost dokazuju i bivši studenti koji su upravo tom inicijativom pronašli svoje prve poslove.

“Lani sam došao na WiSe kao student 5. godine Fizičkog odsjeka PMF-a kako bih se informirao o poslovima te sam u razgovoru s jednom tvrtkom pronašao radno mjesto koje mi odgovara. Danas sam njen zaposlenik i na ovogodišnjem Wiseu sudjelujem kao predstavnik svoje tvrtke”, rekao je bivši student Goran Lisak. “Photomath trenutačno ima više od 140 osoba, od toga su 60 posto studenti, koji imaju priliku obaviti stručnu praksu, raditi preko ljeta ili tijekom semestra. Svakom studentu omogućimo mentora i uhodavanje u posao, a kako studenti kod nas rade na poslovima čiji je rezultat vrlo brzo vidljiv u samoj PhotoMath aplikaciji bitan nam je kontinuitet rada, tj. da student može raditi 15-20 sati tjedno te da se poslu može posvetiti na dulje vrijeme”, kaže voditeljica ljudskih resursa iz Photomatha Gordana Habulin.

Trend zapošljavanja studenata prisutan je i u Nanobitu, koji je uveo i termin “fiksnog studenta”. To je osoba na završnoj godini fakulteta koja radi puno radne vrijeme sa svim benefitima koje uživaju i stalni zaposlenici.

“Studenti završnih godina PMF-a kod nas se najčešće zapošljavaju ili kao data analysti ili game developeri. Svaki student PMF-a kojeg smo dosad upoznali imao je svoju motivaciju za jednu od te dvije pozicije pa ih prema tome uključujemo u natječaje”, rekla je Ana Spasojević iz Nanobita.

“U Bornfightu najviše zapošljavaju softver developere te samim time i studenti PMF-a imaju najviše mogućnosti pridružiti nam se na tim pozicijama. Gledamo li samu strukturu tog fakulteta, studenti koji studiraju matematiku i računarstvo su, gledajući kolegije koje prolaze na fakultetu, najviše povezani s onim što mi radimo. Naravno, odabir smjera nije odlučujući faktor kod zaposlenja – najveći utjecaj zapravo ima interes i želja za radom na pojedinoj poziciji”, rekla je Valentina Bastalić iz tvrtke Bornfight.

“Dajemo slobodu ljudima da se razvijaju u smjeru u kojem žele, pa se tako netko sa završenim PMF-om možda na kraju specijalizira za neko potpuno drugo područje. Bilo je slučajeva da su kolege sa završenim PMF-om napredovale do pozicije partnera u reviziji”, rekla je voditeljica ljudskih potencijala EY Hrvatska Ines Horvat.

Brojni studenti svoje poslovno putovanje počinju dolaskom na stručnu praksu, a Pliva studentima kemije otvara svoja vrata i kod pomoći izrade diplomskog rada.

“Velik broj magistara i inženjera kemije nakon završetka obrazovanja za prvo zaposlenje odabire različite organizacije u Plivi. Studenti matematike se češće odlučuju za poslove unutar IT odjela”, rekla je Tamara Sušanj Šulentić iz Plive. Konkretne poslovne prilike završeni PMF-ovci mogu pronaći i u Croatia osiguranju.

“Oni koje zanima financijsko i matematičko modeliranje, mjesto mogu pronaći u Sektoru za kontroling gdje se izrađuju financijski i matematički modeli s ciljem unapređenja procesa odlučivanja. Oni koji pokazuju interes prema statistici i vjerojatnosti, unutar Ureda za aktuaristiku mogu se pronaći u rješavanju problema financijske neizvjesnosti i rizika ”, rekao je Petar Rubić iz Croatia 
Osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close