Paladij postao vredniji od unce zlata

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2020. u 21:59
Skok od 25% u dva tjedna/ SHUTTERSTOCK

Ključna komponenta automobilskih katalizatora dosegla razinu od 2500 dolara.

Cijena plemenitog metala paladija porasla je u protekla dva tjedna 25 posto na svjetskim tržištima, dosegnuvši 2500 dolara za uncu, što je i dvostruko više nego prošle godine.

Unca paladija sada košta više i od zlata, a pritisci koji utječu na rast njezine cijene vjerojatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC. Paladij je sjajni, bijeli metal iz iste skupine kao i platina, rutenij, rodij, osmij i iridij.

Većina svjetskog paladija dolazi iz Rusije i Južnoafričke Republike, a ekstrahira kao nusproizvod prilikom vađenja drugih metala, obično platine i nikla. Taj plemeniti metal je ključna komponenta katalitičkih pretvarača, koji su dio ispušnog sustava automobila koji kontrolira emisije plinova, a nalazi se uglavnom u benzinskim i hibridnim vozilima.

Više od 80 posto paladija koristi se u tim uređajima. U manjoj mjeri se koristi u elektronici, stomatologiji i nakitu. Cijena je porasla prvenstveno jer potražnja za paladijem nadmašuje ponudu, što traje već duže razdoblje.

Predviđa se da će količina proizvedenog metala u 2019. godini biti ispod globalne potražnje već osmu godinu uzastopno. Budući da je taj metal sekundarni proizvod ekstrakcija platine i nikla, rudari nemaju fleksibilnost za povećanjem proizvodnje paladija s obzirom na rast cijena.

Južnoafrička republika, koja proizvodi oko 40 posto svjetskih potreba, priopćila je prošlog tjedna kako se proizvodnja metala te skupine, uključujući paladij, u studenome smanjila za 13,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close