Pala im imovina, ulagači otišli pa spajaju fondove

Autor: Tin Bašić , 19. studeni 2013. u 20:30
Spajanjem fondova neće biti oslabljen ekonomski položaj vlasnika udjela/FOTOLIA

Sudeći prema odnosu priljeva i odljeva novca, trenutno ne postoji zapaženiji interes za ulaganje u ove fondove.

Zbog velikog pada imovine i odljeva ulagača, Raiffeisen Invest odlučio je spojiti mješovite fondove Balanced i Prestige. To su odlučili napraviti tako da će spojene fondove, odnosno njihovu imovinu, prebaciti u novoosnovani fond Absolute.

Blagoslov je dala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na svojoj posljednjoj sjednici. U nacrtu spajanja, koji je RBA Invest predao Hanfi, stoji da od ukupno osam fondova kojima upravlja to društvo, fond Prestige ima najmanju neto imovinu. "Unatoč značajnim priljevima klijenata u 2010. godini, što je ujedno i prva godina rada fonda, tijekom idućih šest mjeseci uslijedili su značajni odljevi i smanjenje neto imovine, a pad imovine se nastavio i tijekom 2012. i 2013., da bi krajem kolovoza 2013. godine imovina ovog fonda iznosila oko 15 milijuna kuna", stoji u rješenju Hanfe. 

 

2milijarde

kuna pod upravljanjem imao je fond Balanced 2007.

A upravljali s milijardama
Mješoviti fond Prestige s radom je krenuo u ožujku 2010. godine i tog mjeseca mu je neto imovina bila 33,68 milijuna kuna. U idućih godinu dana, pokazuju podaci Hanfe, porasla je na 221,48 milijuna kuna da bi od tog vrhunca u ožujku 2011. počela padati. Sredinom prošle godine neto imovina pala je ispod od one prilikom pokretanja da bi na kraju ovogodišnjeg rujna bila 14,25 milijuna kuna.

Istodobno, fond RBA Balanced izgubio je više od polovice vrijednosti te mu je na kraju kolovoza ove godine neto imovina iznosila 146 milijuna kuna. Taj je fond počeo s radom još 2002. godine, a najveću vrijednost dosegnuo je u kolovozu "zlatne" 2007. kada je pod upravljanjeim imao nešto više od dvije milijarde kuna. Kao i svim fondovima, imovina mu se istopila udarom krize i u ožujku 2009. pala na 249,57 milijuna kuna. Iako se počeo oporavljati i do travnja 2010. "skupio" 349,78 milijuna kuna pod upravljanjem, od tada bilježi konstantan pad. "Značajni padovi vrijednosti imovine spomenutih fondova djelomično su posljedica gubitaka na tržištu kapitala, a u većoj mjeri uvjetovani su odljevima sredstava ulagača uslijed velikih tržišnih oscilacija, nepovoljnih prinosa i smanjene sklonosti riziku investitora. Sudeći prema odnosu priljeva i odljeva novca, trenutno ne postoji zapaženiji interes za ulaganje u ove fondove, a značajnija promjena interesa ulagača ne očekuje se niti u idućem razdoblju", stoji u Nacrtu spajanja fondova.

Stoga je, ističe se, vrijednost imovine fonda Prestige niža od one optimalne koja osigurava efikasno upravljanje, te da je ciljana struktura ulaganja fonda Balanced nefleksibilna i potencijalnim ulagačima neatraktivna, zbog čega RBA Invest smatra oportunim spajanje ovih fondova osnivanjem novog fonda čija će strategija biti primjerenija novonastalim tržišnim uvjetima. 

Fondove spaja i HPB Invest
Prema podacima portala hrportfolio, fond Balanced je na kraju prošloga mjeseca gotovo 57 posto imovine imao u Hrvatskoj, a 12,7 posto u Sloveniji. Najviše je ulagao u državu, odnosno u državne dužničke papira (34,98%), dok je 14,62 posto imao u sektoru osnovna potrošačka dobra. U svom portfelju najviše je imao trezorskih zapisa Ministarstva financija (8,88%), stoji na internetskoj stranici RBA Investa. U depozitima je imao 5,25 posto, 4,89 posto imovine bile su obveznica Agrokora, 4,88 posto dionice Zabe, a 3,25 posto dionice Podravke. Fond Prestige je dvije trećine imovine imao u Hrvatskoj, a 36,25 posto u državnim dužničkim papirima. Više od 11 posto imovine ima u trezorskim zapisima i hrvatskoj obveznici, a 9,3 posto imovine drži u obveznicama Agrokora.

Udjeli ovih dvaju fondova zamijenit će se tako da će bez obzira na promjenu ukupnog broja udjela novog fona  nakon spajanja ukupna vrijednost ulaganja jednog investitora biti jednaka prije i nakon spajanja. Dakle, spajanjem fondova neće biti oslabljen ekonomski položaj imatelja udjela u fondovima koji se spajaju", stoji u rješenju Hanfe. A svoje dioničke fondove Titan i World Absolute Value spaja i HPB Invst i pripaja ih fondu HPB Dionički. Razlog ovom potezu je što je imovina tih fondova tri uzastopna mjeseca bila manja od pet milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close