Pad srpskog IT tržišta

Autor: Rato Petković , 12. studeni 2012. u 17:09
EPA

Prošle je godine vrijednost tržišta iznosila 420 milijuna eura.

Ovogodišnja su kretanja na srpskom tržištu informacijskih tehnologija pokazala pad od tri posto, a prema riječima stručnjaka do kraja godine taj će postotak biti u porastu, što je potvrdio i Miloš Kosanić, tajnik udruge informatičke djelatnosti kod Privredne komore.

Prošle je godine vrijednost tržišta iznosila 420 milijuna eura. Za razliku od IT tržišta, na kojemu je smanjena potražnja za računalima i ostalom opremom, pozitivni su rezultati zabilježeni u izvozu softvera, i to u vrijednosti od 200 milijuna eura.

Kosanić smatra da su tvrtke koje se bave proizvodnjom softvera mogle postići i veći izvoz, ali ih u tome ometa postojeća carinska procedura, koja je više prilagođena proizvodima, a ne uslugama. Tvrtke iz softverske djelatnosti se snalaze tako što softverske programe izvoze kao CD. S obzirom na velike mogućnosti koje postoje u softverskom sektoru izvoz bi bio znatno veći kada bi se uvela nulta stopa oporezivanja te olakšice od strane lokalnih samouprava.

Mnoge inozemne kompanije koriste srpske stručne kadrove na način da ih angažiraju u proizvodnji softvera plaćajući ih manje nego da im njihove države daju radnu dozvolu da rade u njihovim tvrtkama. Od strane vojvođanskog IKT klastera pokrenuta je akcija za unapređenje IT sektora. Zalažu se za manje poreze, olakšice IT usluga i potporu države u promociji IT sektora i to na način da se  osnivaju prodajna predstavništva u inozemstvu. Zasad jedino tvrtka Com trade ima predstavništvo u Sloveniji kupovinom Hermesa.

Vojvođanska tvrtka Intens najveći dio poslova obavlja za klijente iz SAD i Kanade, a  njihova softverska rješenja koristi 80 posto kompanija sa „Fortune 500“ liste, kazao je direktor te kompanije Branko Macura.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close