Pad Oraclea više od 12% zbog spore izgradnje infrastrukture

Autor: Tanja Ivančić , 15. prosinac 2023. u 18:00
Analitičari JPMorgana izrazili su zabrinutost zbog sposobnosti tvrtke da brzo poveća svoju Oracle Cloud Infrastructure/PD

Softverska tvrtka objavila je prilagođenu dobit po dionici od 1,34 dolara, jedva nadmašivši procjenu od 1,32 dolara.

Oracleove dionice pale su više od 12 posto u utorak nakon što tvrtka nije ispunila očekivanja analitičara o financijskim rezultatima za drugo tromjesečje fiskalne godine. Softverska tvrtka objavila je prilagođenu dobit po dionici od 1,34 dolara, jedva nadmašivši procjenu LSEG-a (ranije Refinitiv) od 1,32 dolara.

Njezin prihod iznosio je 12,94 milijardi dolara, što je ispod projekcije od 13,05 milijardi dolara. Analitičari Wall Streeta istaknuli su manjak prihoda od usluga u oblaku u svojim bilješkama investitorima, prenosi CNBC.

“Već drugo tromjesečje zaredom Oracle nije ispunio očekivanja rasta u oblaku, ponovno pripisujući to sporom tempu izgradnje infrastrukture, što je razočaravajuće i teško se uočava (što bi moglo toliko dugo trajati?)”, napisali su analitičari UBS-a.

Analitičari JPMorgana, pak, izrazili su zabrinutost zbog sposobnosti tvrtke da brzo poveća svoju Oracle Cloud Infrastructure.

“Iako se čini da, zasad, postoji dovoljno potražnje za uslugama u oblaku, postavljaju se pitanja o sposobnosti Oraclea da brzo proširi kapacitet modernog podatkovnog centra”, napisali su analitičari JPMorgana. Ograničenje kapaciteta spriječilo bi Oracle da iskoristi “neograničenu potražnju” za svojom infrastrukturom o kojoj tvrtka govori, ističu iz JPMorgana.

Oracle je također veliki kupac čipova, kako visokoenergetskih grafičkih procesorskih jedinica koje proizvodi Nvidia, tako i centralnih procesorskih jedinica od AMD-a i Ampere. Tvrtka ima partnerstva s drugim tehnološkim divovima, uključujući Microsoft, što korisnicima omogućuje pristup Microsoftovoj usluzi u oblaku Azure. 

Komentirajte prvi

New Report

Close