Ove godine banke će zaprimati najviše 200 zahtjeva za APN kredite dnevno

Autor: Tomislav Pili , 27. veljača 2022. u 22:00
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Efektivne kamatne stope koje je ponudilo 14 banaka kreću se od 1,99 do 3,50 posto.

Poznate su kamatne stope po kojima će banke ponuditi subvencionirane stambene kredite (APN krediti) u ovogodišnjem proljetnom krugu državnih subvencija. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je ponude 14 banaka za subvencioniranje stambenih kredita, a efektivne kamatne stope kreću se od 1,99 posto do 3,50 posto, objavljeno je u petak u APN-u na javnom otvaranju ponuda. APN je 16. veljače objavio poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, a one su se zaprimale do jučer zaključno do 15 sati.

Najniže Erste i Karlovačka banka

Najnižu efektivnu kamatnu stopu, od po 1,99 posto i za kunske i eurske kredite, ponudile su Erste&Steiermärkische banka i Karlovačka banka. Hrvatska poštanska banka (HPB) je za kredite i u kunama i eurima istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,05 posto, OTP banka od 2,18 posto, a Zagrebačka banka (Zaba) od 2,19 posto. Istu efektivnu kamatnu stopu za kredite u kunama i eurima ponudile su još i Agram banka, od 2,34 posto, Privredna banka Zagreb (PBZ), od 2,37 posto, Podravska banka 2,49 posto, Kent banka, 2,60 posto, Samoborska banka, 2,82 posto te Croatia banka, 3,50 posto.

Tri su banke koje su za subvencionirane stambene kredite ponudile različite kamatne stope u dvije valute. BKS banka tako nudi efektivnu kamatnu stopu od 2,46 posto za kredite u kunama, a 2,04 za kredite u eurima, Istarska kreditna banka Umag je za kunske kredite istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,26 posto, a za eurske od 2,18 posto, dok Raiffeisen banka za kune građanima nudi kamatnu stopu od 2,86 posto, a eure od 2,33 posto. Slijedi evaluacija i obrada ponuda, dok bi se sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji APN-a s kreditnim institucijama trebalo dogoditi 4. ožujka, kada će biti objavljen popis banaka koje će davati subvencionirane kredite, kao i službene efektivne kamatne stope za eurske i kunske kredite koje su pojedine banke ponudile.

Prema predviđenom hodogramu, 9. ožujka će biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita, od kada će i građani moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite, dok će 21. ožujka banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Novina u natječaju

Pomoćnik direktora APN-a za subvencioniranje stambenih kredita Goran Golenić kao novinu ovogodišnjeg natječaja je istaknuo da će se po banci dnevno zaprimati do najviše 200 zahtjeva klijenata za subvencionirane kredite. Cilj je kako manje banke ne bi bile u nepovlaštenom položaju, pojasnio je Golenić na današnjem otvaranju ponuda banaka. Rekao je i da će se mjera subvencioniranja stambenih kredita provoditi i iduće godine, dok se u ovom trenutku još ne zna hoće li se nastaviti i nakon 2023. godine.

Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja. Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Prema dostupnim podacima, od početka provedbe ove mjere 2017. odobreno je 22.169 zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita. Od 2017. do danas u obiteljima koje koriste subvencije rođeno je više od 5000 djece.

Komentirajte prvi

New Report

Close