Oštar skok vrijednosti dolara najavljuje više kamate već iduće ljeto

Autor: Tomislav Pili , 13. studeni 2021. u 11:42
Foto: Pixabay

Realna inflacija daleko je viša od očekivane što bi Fed moglo navesti da znatno ranije krene u podizanje kamatnih stopa, već u srpnju.

Vrijednost američkog dolara jučer je skočila na najvišu vrijednost u posljednjih 20 mjeseci reagirajući tako na podatak da se inflacija u SAD-u popela na najvišu razinu u posljednja tri desetljeća.

Ipak, valutni analitičari smatraju da u kratkom roku slijedi slabljenje američke valute jer nema naznaka da bi se golemi fiskalni poticaji tako skoro mogli smanjiti.

Iznenađenje za mnoge

Kako prenosi Reuters, tečaj eura prema dolaru u četvrtak je iznosio 1,1459 dolara što je najniža vrijednost europske valute od srpnja 2020. godine. Prema košarici vauta dolarov je indeks također na najvišoj razini od lanjskog srpnja, dosegnuvši 95,02 boda.

Inozemni analitičari ističu kako je u pozadini recentnog skoka američke valute oštar porast prinosa na američke državne obveznice , uključujući u 30-godišnju obveznicu čiji je prinos prešao 1,5 posto. A to je pak rezultat objave u srijedu da se stopa inflacija u listopadu popela na 6,2 posto što je nezabilježeno u posljednjih 30 godina.

Nakon porasta prinosa, razlika između prinosa na 5-godišnje američke te istovjetne japanske i njemačke obveznice najveća je od početka prošle godine. Osim što je najviša u 30 godina, inflacija u SAD-u viša je od očekivanja, ističe Josip Kokanović, operativni direktor Centra zlata i valutni analitičar.

“To je mnoge iznenadilo, pa je utjecalo na tržište valuta, ali i na ostalim tržištima poput zlata koje je reagiralo značajnim rastom cijene. No, iako se radi o najsnažnijem dolaru od početka pandemije, bitno je napomenuti kako je dolar i dalje slabiji nego 2019. godine”, ističe Kokanović.

To je izravna posljedica američke monetarne politike u posljednjih godinu i pol koja je dovela do golemih poticaja gospodarstvu, nastavlja Kokanović. “Ukoliko se poticaji nastave, a mogli bi, ovisno o političkoj situaciji, izgledno je slabljenje dolara u narednim mjesecima. Ako pak dođe do smanjenja pumpanja novca u gospodarstvo, za očekivati je jačanje dolara u kratkom roku”, smatra Kokanović.

Tržište za sada očekuje da će središnja banka Fed početi podizati kamatne stope krajem 2022. godine. Takva očekivanja temeljena su informacijama koje su uključivale očekivanu inflaciju za koju se pokazalo da je nerealno niska, smatra stručnjak Centra zlata.

Između čekića i nakovnja

“Budući da je prava inflacija viša od očekivane, nije nerealno da Fed sljedeće godine znatno ranije krene u podizanje kamatnih stopa. Mnogi trgovci očekuju da bi to moglo biti već u srpnju 2022. i da će podizanje postupno trajati sve do kraja godine”, kaže Kokanović.

Prema njegovu mišljenju, Fed se nalazi u teškoj situaciji. “S jedne strane od njega se očekuje dizanje stopa te smirivanje inflacije, dok bi s druge preveliko dizanje stopa dovelo do ogromnih kamata na američki javni dug koji je u pandemiji značajno narastao te nastavlja rasti.

Podizanje stopa stoga možemo očekivati sredinom sljedeće godine, ali vjerojatno ne u značajnijoj mjeri”, zaključuje Kokanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close