Povijesni dan za tržište kriptovaluta: Na krilima dobrih vijesti cijena bitcoina blizu rekorda

Autor: Tomislav Pili , 19. listopad 2021. u 13:23
Rekordna cijena i dalje je na 64.895 dolara/REUTERS

Udjelima bitcoin ETF-a trebalo bi se početi trgovati danas, a tržište očekuje da će to povećati volumen trgovanja.

Vrijednost bitcoina nastavila je napredovati u ponedjeljak prema rekordnoj razini na krilima skorašnjeg odobrenja prvog investicijskog fonda čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) u Americi koji će pratiti cijenu najpopularnije kriptovalute.

Prema podacima CoinMarketCapa, jučer poslije 13 sati bitcoinom se trgovalo za 61.520 dolara što je 0,4 posto više nego dan ranije. No, u posljednjih tjedan dana cijena je jurnula lijepih 9,7 posto.

Najviše u šest mjeseci

U petak je cijena bitcoina probila razinu od 60.000 dolara, pa se sada ta digitalna valuta nalazi na najvišoj razini u posljednjih šest mjeseci te je vrlo blizu obaranja travanjskog rekorda od 64.895 dolara.

Analitičari tumače kako je trenutni uspon motiviran očekivanjima ulagača da će američki regulator Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) vrlo skoro odobriti rad ETF-u koji će pratiti cijenu bitcoina temeljem terminskih ugovora. Po mišljenju tržišta, to bi povećalo volumen trgovanja bitcoinom.

Do zaključenja broja nije bilo poznato je li SEC imao primjedbe na početak rada ProShares Bitcoin Strategy ETF-a. Udjelima tog fonda danas bi se trebalo započeti trgovati na Njujorškoj burzi.

Problema ne bi smjelo biti jer je taj ETF dizajniran sukladno smjernicama o investicijskim fondovima za koje šef SEC-a Gary Gensler smatra kako pružaju dobru razinu zaštite ulagačima.

Snažno prema dolje

Međutim, eventualna odbijenica američkog financijskog regulatora koji do sada nije pokazivao preveliko oduševljenje kriptovalutama cijenu bi gurnulo snažno prema dolje, ocjenjuje za CNBC Vijay Ayyar, direktor za azijsko-pacifičko tržište u burzi kriptovaluta Luno.

Mikkel Morch, izvršni direktor hedge fonda za digitalnu imovinu ARK36, ocjenjuje da bi bitcoin vrlo lako mogao srušiti travanjski rekord, ali je i upozorio kako ga ne bi začudila ni kratkoročna korekcija.

“Investitori moraju biti svjesni da bi se nadanja o daljnjem usponu iznad 60.000 dolara i rušenja dosadašnje najviše cijene u povijesti mogle pretvoriti u scenarij ‘kupuj kad se govorka, prodaj kad se objavi”, kaže Morch.

Inače, ostale kriptovalute nisu dobile takav poticaj rastu cijene na očekivanjima bitcoin ETF-a. Primjerice, cijena ethera porasla je u ponedjeljak samo 0,5 posto na 3804 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close