Oslabili dolar i obveznice, a dionice obaraju rekorde

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Tečaj eura ostao je nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,1870 dolara.

Tečaj dolara u četvrtak se zadržao nedaleko najniže razine u više od dva tjedna prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na deviznim tržištima, pritisnut novim padom prinosa na američke državne obveznice nakon objave zapisnika sa sjednice američke središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u srijedu, na 92,356 bodova. U srijedu je kliznuo nakratko na 92,134 boda, najnižu razinu od 23. ožujka.

Dolar je istodobno oslabio gotovo 0,3 posto prema jenu, na 109,54 jena. Tečaj eura ostao je nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,1870 dolara te se kreće i dalje iznad najniže razine u gotovo pet mjeseci od 1,1704 dolara, na koje je kliznuo 31. ožujka.

Tečaj britanske funte također je bio stabilan u usporedbi s jučerašnjim zatvaranjem, na 1,3735 dolara. U fokusu investitora bio je u srijedu objavljen zapisnik sa sjednice američke središnje banke Fed održane u ožujku, a pokazao je da su dužnosnici Feda i dalje oprezni po pitanju rizika koje predstavlja pandemija, iako je oporavak američkog gospodarstva ojačao, te ostaju ustrajni u pružanju potpore gospodarstvu.

Dolar slabi pod utjecajem pada prinosa na američke državne obveznice, čije kretanje investitori pomno prate radi daljnjih smjernica.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice tijekom prijepodneva su iznosili oko 1,658 posto, nakon što su u prekonoćnom trgovanju nakratko kliznuli ispod 1,63 posto. Time su se odmaknuli od nedavno dosegnutih najviših razina od siječnja 2020., od 1,776 posto.

Dolarov indeks dosegnuo je krajem ožujka najviše razine u gotovo pet mjeseci od 93,439 bodova, zahvaljujući jačem oporavku američkog gospodarstva od pandemije u odnosu na većinu drugih razvijenih gospodarstava u svijetu, ponajprije europskog.

“Po dinamici procjepljivanja stanovništva eurozona značajno zaostaje za SAD-om, a i broj novozaraženih koronavirusom u eurozoni ponovno raste”, napisao je u bilješci klijentima Joseph Capurso, analitičar Commonwealth Banka of Australia.

Dodaje da je stoga tečaj eura prema dolaru izložen pritiscima na slabljenje u bliskoj budućnosti prema 1,1700 dolara. Međutim, objava Fedova zapisnika ohrabrila je ulagače u europske dionice.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, pa je STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,5 posto i dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

Tako je nadoknadio sve gubitke od početka koronakrize. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,47 posto, na 6917 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao blagih 0,04 posto, na 15.182 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 6158 bodova.

Najviše su porasle cijene dionica u rudarskom i trgovačkom sektoru, između 0,7 i jedan posto, jer se ulagači nadaju da će se s ubrzanjem oporavka gospodarstava ubrzati i oporavak tih sektora. Iz istog razloga, porasle su i cijene dionica u sektoru proizvođača automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close