Oslabila vrijednost dolara prema euru

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2022. u 22:00
Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 104,93 boda/Reuters

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 104,93 boda.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, no prema euru je pala, dok ulagači čekaju odluke američke i europske središnje banke o kamatnim stopama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 104,93 boda.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0545 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je, pak, 1,7 posto, na 136,55 jena. Tečajevi najvažnijih svjetskih valuta prošloga su se tjedna kretali u uskom rasponu, osim cijene japanske valute.

Jen je osjetno oslabio jer je japanska središnja banka među rijetkima u svijetu koja i dalje vodi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala rast gospodarstva, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Ostale najveće središnje banke, izuzev kineske, već dulje vrijeme zaoštravaju monetarnu politiku. Ovoga tjedna održat će se redovne sjednice američke, europske i britanske središnje banke.

Na tržištu se od te tri banke očekuje daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa, ali po usporenijem tempu, za 0,50 postotnih bodova. Najagresivniji u povećanju kamata ove godine bio je Fed, pa je dolarov indeks od početka godine na dobitku oko 9,5 posto.

Trenutno se ključne kamate Feda kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine, a i dalje su otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed ukupno povećati kamate – na 4,75 ili 5 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close