Osigurateljima premija pala 0,7 posto, ali je u inozemstvu skočila 50 posto

Autor: Tomislav Pili , 14. siječanj 2021. u 22:00
Na razini cijele Hrvatske još uvijek relativno malen broj osiguranja od potresaSANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Poslovanje hrvatskih osiguratelja na tržištima drugih članica EU sve je značajnija poluga, a najbolji rezultati ostvareni u Austriji, Sloveniji i Italiji.

Pandemijska i krizna 2020. ipak nije bila tako loša za osiguravajuća društva u Hrvatskoj, pokazuje izvješće Tržište osiguranja 2020. koje je izdao Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

U izvanrednim okolnostima koje su obilježile 2020. godinu, hrvatski osiguratelji ostvarili su rast premije na europskim tržištima za čak 49,3 posto dok je broj osiguranja od potresa u Hrvatskoj porastao za 30,9 posto.

K tome, cjelokupna industrija osiguranja pozicionirala se na treće mjesto na financijskom tržištu Hrvatske, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova.

‘Neživot’ 5 posto viši

Zaračunata bruto premija lani je dosegnula 10,4 milijardi kuna što je 0,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu neživotnog osiguranja ukupna premija porasla je na 7,8 milijardi kuna, za 4,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je u segmentu životnog osiguranja zaračunata bruto premija na godišnjoj razini zabilježila pad od 13,7 posto, na 2,6 milijardi kuna.

Prošlu godinu obilježilo je i rast dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja pri čemu je broj dopunskih osiguranja rastao za 15,8 posto dok je broj dodatnih zdravstvenih osiguranja porastao za 21,6 posto.

Iz HUO-a ističu i da je naglašen rast osiguranja od požara i ostalih elementarnih nepogoda, a posebno je izražen rast osiguranja od potresa, jer je njihov broj porastao za 30,9 posto u odnosu na 2019. godinu, uz povećanje premije od 29,1 posto.

648

milijuna kuna iznosila je zaračunata bruto premija ostvarena na tržištima u Europskoj uniji

Međutim, HUO upozorava kako je na razini cijele Hrvatske, unatoč prošlogodišnjem porastu, još uvijek relativno malen broj osiguranja od potresa, posebice osiguranja stambenih zgrada, a posebno imajući na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.

Prosječna premija obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj iznosila je 923 kune, dok je prosječna premija za kasko osiguranje iznosila 3026 kuna.

Iako je najveći dio premije ostvaren na području Hrvatske, poslovanje hrvatskih osiguratelja na tržištima drugih članica Europske unije sve je značajnija poluga u poslovanju domaćih društava za osiguranje, s time da su najbolji rezultati ostvareni na tržištima Austrije, Slovenije i Italije.

Zaračunata bruto premija ostvarena na tržištima u Europskoj uniji, na kojem posluju četiri hrvatska društava za osiguranje, iznosila je 648 milijuna kuna.

I dalje zaostajemo

Unatoč činjenici da se tržište osiguranja u našoj zemlji nastavlja razvijati, čime zauzima treće mjesto na domaćem financijskom tržištu, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova, Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama.

„Tako je prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj lani iznosila 342 eura, dok je prosjek na razini EU dosezao 2170 eura.

Primjerice, prosječna premija osiguranja u segmentu životnih osiguranja u EU iznosi 1264 eura, a u Hrvatskoj 86 eura, u segmentu zdravstvenog osiguranja u EU doseže 232 eura, a u Hrvatskoj samo 21 euro, dok u segmentu zaštite imovine u EU iznosi 174 eura, a u Hrvatskoj 51 eura, što je posljedica slabijeg životnog standarda, ali i slabije financijske pismenosti građana na kojoj osiguratelji proaktivno rade već duže vrijeme kako bi se što veći broj građana upoznao s osigurateljnim proizvodima i zaštitom koju osiguranje pruža građanima u svakodnevnom životu“, stoji u priopćenju HUO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close