Oporba protiv Žigmana, imenovanje ide na plenarnu sjednicu

Autor: Ana Blašković , 24. siječanj 2024. u 22:00
Anti Žigmanu oporba zamjera da "Hanfa jednostavno više ne ide u nadzore"/N. Žganec/PIXSELL

Zaplet na Odboru za financije dogodio se nakon što je jedan zastupnik dao svoj pristanak za taj prijedlog pismenim putem, no nije bio osobno prisutan u Saboru.

Pat pozicija na Odboru za financije i državni proračun oko kadrovskih rješenja za Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Vladin prijedlog nije u srijedu dobio većinsku potporu Odbora jer su za njega glasovala četiri člana, a jednako ih je bilo protiv.

‘Ne’ saborskog Odbora, međutim, ne bi trebalo zaustaviti ponovno imenovanje gotovo identičnog sastava Upravnog vijeća regulatorne agencije na čelu s Antom Žigmanom na novi šestogodišnji mandat.

Vladin je prijedlog da na čelu Upravnog vijeća financijskog regulatora (osim banaka) ponovno bude Ante Žigman, a zamjenik predsjednika ostane Tomislav Ridzak uz članove Juricu Jednačka i Antuna Palarića. Predlaže se da Ilijanu Jeleč zamijeni Anamarija Staničić.

Zaplet na Odboru za financije dogodio se nakon što je jedan zastupnik dao svoj pristanak za taj prijedlog pismenim putem, no nije bio osobno prisutan u Saboru.

“Kako ga nije bilo na sjednici u trenutku kad se utvrđivao kvorum, kolege (iz oporbe) to nisu htjele priznati pa smo ostali “četiri četiri”, rekla je Hini predsjednica Odbora Grozdana Perić, zastupnica iz redova vladajućeg HDZ-a. Perić je potvrdila je da će, neovisno o tome, prijedlog imenovanja biti upućen na plenarnu sjednicu Sabora i da će “Sabor biti taj koji će donijeti konačnu odluku”.

Oporba nije zadovoljna dosadašnjim Žigmanovim radom, smatra da je svojim postupanjima unazadio financijski sektor, a zamjerila mu je i nedolazak na sjednicu Odbora.

“Trend je da Hanfa jednostavno više ne ide u nadzore, osim što je to bio slučaj Allianz fonda, što je ništa drugo nego provođenje policijske države Andreja Plenkovića, odnosno svih onih koji ne žele sudjelovati u zatvaranju cijele transakcije oko Agrokora i Borga, tu govorim prvenstveno o Martini Dalić i njenom zaposleniku Žigmanu koji provodi sve u cilju zataškavanja toga svega”, izjavio je član Odbora Zvonimir Troskot (Most). 

Komentirajte prvi

New Report

Close