Novi porezni zakon: Uvode se izmjene vezane za plaćanje poreza na dohodak ostvarenim od kapitala

Autor: Tomislav Pili , 27. prosinac 2016. u 14:38
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Kapitalni dobici ostvareni u kalendarskoj godini – umanjeni za gubitke – oporezuju se po stopi od 12 posto.

Početkom 2018. godine domaći ulagači više neće morati muku mučiti s prijavom poreza na dohodak ostvaren od kapitala – naime, to će za njih raditi Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD). Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje stupaju na snagu 1. siječnja predviđena je mogućnost da SKDD u ime i za račun poreznog obveznika vodi evidenciju istovrsne financijske imovine po metodi uzastopnih cijena, utvrđuje dohodak od kapitala te obračunava porez i o tome izvještava Poreznu upravu za cjelokupnu financijsku imovinu.

 

12posto

iznosi stopa poreza na dohodak ostvaren od kapitala, odnosno ulaganja

Iz depozitorija poručuju kako će se u narednom razdoblju angažirati na implementaciji cjelovitog i sveobuhvatnog rješenja obračuna poreza na dohodak od kapitala, a što će “u bitnome ovisiti i o vanjskim čimbenicima”. Na pitanje koji su to vanjski čimbenici, iz SKDD-a pojašnjavaju kako se prije svega radi o budućim mogućnostima i metodama prikupljanja podataka potrebnih od svih uključenih sudionika za rekonstrukciju FIFO (First In, First Out) metode kojom se utvrđuje nabavna i prodajna vrijednost te osnovica za obračun poreza. U depozitoriju tvrde kako još ne znaju koliko bi zarađivali od pružanja takvih usluga ulagačima s obzirom da rade na analizi definiranja broja potencijalnih poreznih obveznika.

Podsjetimo, kapitalni dobici ostvareni u kalendarskoj godini – umanjeni za gubitke – oporezuju se po stopi od 12 posto. Prihode od kapitala ulagači samostalno trebaju prijaviti poreznicima do 31. siječnja 2017. godine. Što se tiče prijava za ovu godinu, SKDD će u kratkom vremenu učiniti ulagateljima dostupnim novi izvještaj, sa svim podacima kojima raspolaže. “Važno je napomenuti da se za cjelokupni i točan izračun moraju uključiti i podaci iz drugih izvora kao što su skrbničke banke, fondovi, ulaganja u strane financijske instrumente, a što su podaci kojima u ovom trenutku ne raspolažemo te ih obveznik mora samostalno prikupiti”, poručuju iz depozitorija.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Postaje svakim danom sve jasnije , nema nam spasa , morat ćemo sve više plaćati poreza i hraniti sve više uhljeba. Samo raznih udruga hranimo 52.000 !

Kako se spasiti ?

Za višak love bezporezno kupiti investicijsko zlato , i čuvati ga bezporezno u čarapi .

Sada kad ovima sta trejdaju za 10 deka tirolske salame na dnevnoj bazi i gube sate i sate orovedene ispred monitora umislibsi da su kao neki burzovni mesetari dode cestitka mogli bi sad trejd smanjiti zaradu ispod jedne kune po trejdu.
Naprosto je nevjerojatno koja je generacija dosla na burzu i na kakav nacin je dozivljavaju i kako navodno zaraduju..
Po mojoj procijeni ima ih baren 200-300 svakodnevno aktivnih cini portfelj tj. Lova za trejd nije veca od 5000 kuna

Zapravo je vrlo jednostavno:dobit je “naša” a gubitak je tvoj.

Sad ću sve rasprodati i bye bye burza…
dalje je sve lutrija

New Report

Close