Novo smanjenje duga po trezorskim zapisima

Autor: Jadranka Dozan , 28. siječanj 2020. u 21:59
Kamata na zapise već dugo je više-manje 'nulta'/D. J./PIX

Ukupni dug po kunskim zapisima ovaj tjedan je sveden na 17 milijardi kuna.

Ministarstvo financija u utorak je upriličilo drugu aukciju trezorskih zapisa u ovoj godini.

Kao i prošlotjedna, jučerašnja je veličinom bila manja od iznosa dospijevajućih obveza po trezorcima, pa je stanje ukupnog duga po tim kratkoročnim instrumentima financiranja države smanjeno, i to za 280 mil. kuna.

Uoči prošlotjednog dospijeća 1,4 mlrd. kuna trezoraca na aukciji je upisano 1,38 milijardi novih, dok ovaj tjedan slijedi otplata 354 milijuna, a upisano ih je 200 mil. kuna.

To je ujedno bio i ukupan iznos pristiglih ponuda na kupnju. Svih 200 milijuna ovaj je put otišlo bankama, dok je prošlog utorka upis gotovo ravnomjerno podijeljen s nebankovnim sektorom (fondovi, osiguravatelji i dr. participirali su 45%).

Kamata na zapise već dugo je više-manje "nulta", a u obje aukcije u 2020.  investitori su se zadovoljili sa simboličnih 0,06% godišnje kamate.

Ukupni dug po kunskim zapisima ovaj tjedan je sveden na 17 milijardi kuna, a računajući i one s valutnom klauzulom te netipični devizni (mega)trezorac ukupno stanje je oko 25,5 milijardi, što je u godinu dana smanjenje od gotovo pet milijardi kuna.

Ukratko, financiranje jaza tekućih prihoda i rashoda proračuna već dugo je naglašeno rutinski. 

Komentirajte prvi

New Report

Close