TOP 505 kompanija
IT INDUSTRIJA

Novo poglavlje za industriju bez koje bi virus zaustavio – sve!

Ubrzana digitalna transformacija koju je ‘potpalila’ pandemija prilika je da Hrvatska napravi sudbonosni iskorak, slažu se najjača imena ove branše.

Darko Bičak
29. rujan 2020. u 22:00

IT tržište je jedno od najpropulzivnijih i najfleksibilnijih sektora gospodarstva, kako u Hrvatskoj, tako i globalno. Međutim, globalne analize kažu da su na velikim svjetskim tržištima posljednjih godina prisutni negativni trendovi.Tako su, prema najnovijim informacijama, tehnološke kompanije u SAD-u u 2019. godini otpustile čak 64.166 radnika ili 351 posto više nego godinu prije. Ta je industrija bila i druga po otkazima izvršnim direktorima, fotelju je izgubilo njih 216 ili 42 posto više. Istovremeno se najavljuje da će u Indiji, čiji je IT sektor jedan od najkonkurentnijih u svijetu, otkaz dobiti od 30 do 40 tisuća zaposlenika kao posljedica činjenice da je rast tamošnje IT industrije usporio na jednoznamenkasti postotak. Uz nove izazove u globalnim trgovinskim odnosima, ti se otkazi u najvećoj mjeri pripisuju nedovoljno brzoj prilagodbi novim tehnologijama.

Varljiva statistika

Gdje je tu Hrvatska? Statistike pokazuju da ovaj sektor u našoj zemlji bilježi stalan rast uz dodatnu ekspanziju i nove kompetencije domaćih IT tvrtki. Zapravo je zbog te fleksibilnosti i globalnog pristupa poslu ponekad teško i rangirati te tvrtke prema klasičnoj nacionalnoj statistici prihoda i dobiti zato što su njihovi poslovi rasprostranjeni u mnogim zemljama, a sjedišta često izvan Hrvatske. Kako bilo, hrvatska službena statistika, ona koja se tiče podataka Financijske agencije, bilježi da je najveća domaća tvrtka iz IT sektora po ostvarenom prihodu u 2019. bila M San grupa s lanjskom realizacijom od 2,07 milijardi kuna, a što je bio rast od 3,8% u odnosu na 2018.

Odmah do njih se smjestio tehnološki div Ericsson Nikola Tesla s 1,57 milijardi kuna prihoda ili 10,6 posto više nego u godini prije, dok je čitava ENT grupa, koju osim matičnog društva čine još ENT Servisi, ENT BiH, Libratel, ENT BY te ENT Podružnica Kosovo imala prihod od gotovo 1,8 milijardi kuna. Kako je istaknula Gordana Kovačević, predsjednica ENT-a, ukupni rezultati ENT grupe su po pitanju prihoda od prodaje lani bili 14,2% viši nego u godini prije.

2,07 milijardi

kuna prihoda ostvario je u 2019. godini M San

“Rast prihoda od prodaje ostvaren je na svim tržištima. Tijekom godine usredotočili smo se na modernizaciju mreža naših kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu, razvoj novih rješenja u 5G području te jačanje našeg tehnološkog vodstva. Jedan od glavnih trendova koji je obilježio 2019. je implementacija 5G mreže koju su započeli vodeći europski i svjetski operatori, čime je otvoreno novo poglavlje ICT industrije. U području 5G tehnologije Ericsson je svjetski lider, a ENT Grupa, s više od 1400 razvojno – istraživačkih stručnjaka (od ukupno 3224 zaposlenika), dio je te globalne priče te svojim aktivnostima na razvoju 5G tehnologije podržava Ericsson u globalnom razvoju najnaprednijih rješenja i usluga”, kazala je Kovačević. Iz tvrtke dodaju da vodeći hrvatski operatori prate globalne trendove te je sukladno tome 2019. obilježilo ulaganje u modernizaciju mreže kao pripremu za uvođenje 5G, čiji se početak implementacije očekivao tijekom druge polovice 2020., nakon što regulator objavi uvjete i dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Za ovu godinu kažu da su izvanredne okolnosti izazvane pandemijom koje su obilježile kraj prvog tromjesečja 2020., nastavljene.

“Iako su mnoge zemlje tijekom svibnja i lipnja zapo??ele s popuštanjem strogih mjera ograničenja kretanja i distanciranja, kretanje ljudi i roba i dalje je ograničeno što utječe na globalno poslovno okruženje. Budući da ENT Grupa posluje globalno, vidljiv je negativan utjecaj ovih poremećaja na dio našeg poslovanja. Pojedini kupci i partneri usporili su ili odgodili implementaciju ugovorenih poslova te smanjili investicije, a primjetan je i trend sve većeg broja zahtjeva za odgodom naplate potraživanja i novim modelima plaćanja. U prvom polugodištu 2020. zabilježili smo rast prihoda od prodaje od 17,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno kao rezultat preuzimanja pune odgovornosti za isporuku usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture HT-a”, kažu u ENT-u.

Hektični tempo

Treći po veličini ICT igrač na tržištu je King ICT s 764,1 milijun kuna prihoda, što je pad od 6,5% u odnosu na godinu prije. Iz tvrtke su nam komentirali da poslovnu 2019 mogu smatrati jednom od uspješnijih.

“Digitalizacija i automatizacija poslovanja i procesa odvijale su se visokim intenzitetom u privatnom i javnom sektoru. Mogućnosti realizacije projekata bile su prilično velike s obzirom na nepresušne potrebe korisnika koji gledaju kako ostati konkurentan u duljem vremenskom horizontu. Dostupnost diverzificiranih izvora financiranja za ‘digitalno’, poput EU fondova, banaka i privatnih investitora, utjecala je na jačanje bilanci IT tvrtki i najvažnijih parametara industrije kao što su ukupni prihodi, zaposlenost, broj poslovnih subjekata i profitabilnost. Covid šok je u potpunosti izmijenio perspektive i poglede na 2020. u odnosu na očekivano i planirano. U drugom kvartalu uslijed lockdowna došlo je do iznenadnog pucanja i prekida lanaca opskrbe koji je, srećom, kratko trajao. Još veći izazov su korisnici koji su preko noći ostali bez prihoda poput zračnih i cestovnih prijevoznika, aerodroma, cestara, željeznice, turizma, kulture, sporta”, kažu u King ICT-u. Dodaju da su IT-jevci bili predvodnici osiguravanja kontinuiteta poslovanja u novim uvjetima koristeći digitalne tehnologije, što se brzo prelilo na sve korisnike koji su uvidjeli da prilagođeni na “digitalno“ i udaljeni rad mogu funkcionirati, obavljati poslovne aktivnosti unatoč novim (ne)normalnim okolnostima.

“Ovo je ključno uporište održivosti IT industrije u 2020., ali s posljedicama s obzirom na šokove i udare koje trpe naši korisnici. Smanjili smo očekivanja i projekcije te se fokusirali na očuvanje intelektualnih sposobnosti i kapaciteta tvrtke te disperziju rizika poslovanja prema različitim vertikalama i tržištima. Jednako važno se kroz 2020. pripremiti i prilagoditi nepovoljnim okolnostima koje nas očekuju u 2021. Velika su očekivanja od EU fondova, ali bez kvalitetne pripreme i pametno odabranih investicija, možemo ući u veće probleme od današnjih. Iz tog razloga krajnje je vrijeme ukinuti barijere javno, privatno i državno te zajedničkim snagama jednakopravno utvrditi smjer kojim ova zemlja treba ići”, poručuju iz King ICT-a

Transformacija Combisa

Odmah do njih na ljestvici je i Combis sa 761 milijun kuna prihoda u 2019., što je gotovo 15% bolji rezultat od onog u 2018. Maja Markulin Klarić, direktorica Odjela digitalnih inovacija u Combisu, kaže nam da se u 2019. Combis izrazito mijenjao, u organizacijskom pogledu i u pogledu digitalne transformacije tijekom koje su mijenjali način rada i komunikacije između timova.

“Cilj nam je bio da budemo brži, kreativniji i inovativniji, a projektni i ostali procesi kompanije jednostavniji i efikasniji. Nastavili smo sa zapošljavanjima mladih programera kojima želimo omogućiti mentoriranje iskusnih kolega i rad na inovativnim tehnologijama kako bi stasali u IT profesionalce. Nismo nimalo mirovali u 2019., a u istom ritmu započela je i 2020. godina. Bez obzira na nepredvidivost situacije, nastavili smo stabilno poslovati, što u ovim vremenima znači puno više od ustaljene biznis fraze. Prepoznavanje potreba korisnika te produkcija brzih i efikasnih rješenja uz fokus na isporuku dogovorenog naš je kompanijski prioritet. Istodobno, radimo na usavršavanju naših ekspertnih timova na koje smo izuzetno ponosni jer se praktički svakodnevno razvijaju, uče novu tehnologiju i polažu certifikaciju”, kazala nam je Markulin Klarić. Iz tvrtke dodaju da je Combis među prvim kompanijama u Hrvatskoj službeno uveo SmarWork model rada. Ovo je bio, navode, velik korak.

“Svjesni da našim kolegicama i kolegama nije lako raditi u novim epidemiološkim okolnostima, ulažemo velik trud u zadovoljstvo i sigurnost zaposlenika. Pitanje očekivanja uvijek je nezahvalno, no mi u Combisu nastavljamo optimistično razmišljati, posebice u smjeru mogućnosti digitalne transformacije na ovim prostorima. IT zajednica o tome unisono govori – sada je šansa za digitalni iskorak Hrvatske. Upravo izazovna vremena iznjedre nove prilike. Primjera radi tako su naši timovi osmislili više odličnih tehnoloških rješenja baš u ovim otežanim okolnostima, odnosno zbog specifičnih ograničenja nastalih u trenutku lockdowna”, zaključuje Maja Markulin Klarić, direktorica Odjela digitalnih inovacija u Combisu .

Na rang listi se nalazi još nekoliko tvrtki iz IT sektora, ponajprije Infobip – tvrtka vrijedna više od milijardu dolara, no iz gore navedenih razloga i disperzije njihovih poslovnih operacija i poreznog terećenja, na ovoj ljestvici su zauzeli tek 364. mjesto među svim hrvatskim tvrtkama po razini prihoda i to s ostvarenjem od 267,4 milijuna kuna, što je bio rast od 50% u odnosu na godinu prije. Tu su i javni Odašiljači i veze s 251,8 milijuna kuna prihoda ostvarenog u 2019.

New Report

Close