Novi fond Raiffeisena jurit će više prinose američkog duga

Autor: Tomislav Pili , 27. rujan 2018. u 14:16
Ovo je prvi dolarski fond u ponudi Raiffeisen Investa/Davor Javorović/PIXSELL

Situacija na tržištu dolarskih obveznica u odnosu na dolarske kamatne stope ide u prilog pokretanju fonda.

U skladu s trendom rastućeg zanimanja domaćih ulagača za obvezničke fondove Raiffeisen Invest odlučio je pojačati svoju ponudu te vrste investicijskih fondova.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u utorak odobrila je tom društvu osnivanje i upravljanje fondom Raiffeisen USD 2021 Bond. Već naziv fonda sugerira da se radi o fondu s trogodišnjim rokom trajanja i fokusom na američke obveznice. U Hanfinom rješenju stoji kako je prospektom fonda navedeno da će ulagati preko 51 posto neto imovine u državne obveznice Republike Hrvatske, drugih zemalja članica Europske unije i SAD-a.

Iz prospekta proizlazi da je cilj ostvarivanje prinosa od šest posto u dolarima u razdoblju tri godine što daje prosječni godišnji prinos od 1,96 posto. Iz Raiffeisen Investa pojašnjavaju kako trenutna situacija na tržištu dolarskih obveznica u odnosu na dolarske kamatne stope, koje banke nude na štednju, idu u prilog pokretanju dolarskog fonda.

 

1,96 posto

prosječnog godišnjeg prinosa pokušat će ostvariti fond

"U situaciji kada se još k tome definira rok trajanja fonda, s politikom duracije je dosta izgledno unaprijed procijeniti povrat u određenom periodu. Iz toga razloga smo u investicijski cilj naveli ciljanu minimalnu cijenu fonda u tri godine. Osim toga, ograničenim trajanjem fonda, te odgovarajućom politikom dospijeća, nastojat ćemo eliminirati negativan utjecaj mogućeg daljnjeg rasta kamatnih stopa na cijenu obveznica", ističu iz tog društva.

Na pitanje je li strategija ulaganja u američke obveznice potaknuta trendom povećanja kamatnih stopa Feda, iz Raiffeisen Investa kažu da je, kao rezultat različitih monetarnih politika Feda i ECB-a, razina dolarskih kamatnih stopa već neko vrijeme značajno viša od razine eurskih kamatnih stopa. "Ovo je prvi dolarski fond u našoj ponudi, te smatramo da trenutne razine prinosa dolarskih dužničkih vrijednosnih papira, kao rezultat restriktivne monetarne politike Feda, idu u prilog pokretanju dolarskog fonda", kažu iz Raiffeisen Investa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close