Nova epizoda ukrajinske krize ojačala dolar i obveznice

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2022. u 22:00
Proruski separatisti na istoku Ukrajine optužili su Kijev za četiri napada topništvom/Reuters

Tečaj eura pritom je oslabio 0,13 posto i njime se trgovalo po 1,1358 dolara.

Dolar je u četvrtak ojačao prema najznačajnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, budući da su geopolitičke napetosti vezane uz Ukrajinu bile u prvom planu pa su investitori oprezniji i skloniji sigurnijoj imovini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretao se oko 95,785 bodova, ojačavši gotovo 0,1 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije. U trgovanju za rada azijskih tržišta nakratko je premašio 96 bodova.

Tečaj eura pritom je oslabio 0,13 posto i njime se trgovalo po 1,1358 dolara. Investitore su uznemirile vijesti da su separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata, kako je objavio njihov predstavnik u četvrtak.

Ukrajinska vojska odbacila je pak optužbe separatista rekavši da je zapravo bilo obrnuto i da su separatisti granatirali vladine trupe.

Unatoč sve izraženijem optimizmu početkom ovoga tjedna da će biti pronađeno diplomatsko rješenje za sprječavanje sukoba, investitori ostaju na oprezu strahujući da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu.

U takvim okolnostima utočište su tražili u sigurnijim, državnim obveznicama, pa su prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice kliznuli na dva posto, a pali su i prinosi na 2-godišnje obveznice.

Blago su pali i prinosi na 10-godišnje njemačke obveznice, na 0,265 posto. No, da tržišta još nisu u panici pokazuje to što se tečaj ruskog rublja zadržao ispod 80 rubalja za dolar, koliko je nakratko dosegnuo prošli mjesec po prvi put od studenog 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close