Nova definicija kartičara mijenja način ulaganja

Autor: Ana Blašković , 18. studeni 2021. u 09:27
Foto: Unsplash

Kreatori indeksa S&P, Dow Jones i MSCI razmatraju potencijalnu izmjenu globalnih sektorskih klasifikacijskih standarda.

Tri od četiri najveća svjetska sektorska investicijska fonda čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) nalaze se na prekretnici uoči predloženih izmjena po kojoj bi došlo do rošada u reklasifikaciji velikih kompanija iz IT sektora u tehološke. S&P Dow Jones Indices i MSCI pokrenuli su konzultacije oko potencijalnih izmjena globalnih sektorskih kvalifikacijskih standarda (GICS) koji velikoj većini svjetskih ulagača služe kao nit vodilja za određivanje kojem sektoru pojedina tvtka pripada, a što određuje politike ulaganja, piše Financial Times. Najnovija debata, koja će primjerice odrediti pripada li Visa u financijsku ili tehnološku kompaniju, reflektirat će se na vaganje banaka ispod jedne trećine u 45,7 milijardi dolara vrijednom Financial Select Sector SPDR fondu, kao i ostalim ETF-ovima, poput 11,6 milijardi vrijednog Vanguard Financials ETF-a.

Dalekosežnije posljedice

No, bit će i dalekosežnih posljedica na investitorske strategije. Najveći svjetski sektorski ETF, 49 milijardi dolara vrijedan Technology Select Sector SPDR fond, kao i 48,2 milijarde težak Vanguard Information Technology ETF, postat će zbog reklasifikacije više ciklički orijentirani. Odnosno, skloniji porastu i padu u skladu s promjenama ekonomskog ciklusa što dosad nisu bili, ali i koncentriraniji budući da će sektor ostati bez nekoliko dionica – tri od osam kapitalnih. “Neke od najvećih IT kompanija u S&P 500 indeksu mogle bi promijeniti sektor”, kazao je za FT Todd Rosenbluth, čelnik istraživanja za ETF-ove i investicijske fondove u CFRA Researchu.

“Barem sedam od velikih ‘large-cap’ kompanija članica pojedinog sektora potencijalno seli u novi sektor”, dodaje Rosenbluth napominjući da “banke više ne bi dominirale financijskim ETF-ovima”. MSCI i S&P predlažu da se “transakcijske i kompanije za procesuiranje plaćanja” prebace iz IT sektora po GICS-u u financijski sektor. Prođe li, prijedlog će se reflektirati na Visu, Mastercard i PayPal čija skupna tržišna kapitalizacija premašuje 1 bilijun dolara i trenutno su prva, šesta i osma najveća kompanija u IT sektoru.

1 bilijun

dolara ukupna je tržišna kapitalizacija Vise, Mastercarda i PayPala

Tehnološki sektor posljedično bi bio dodatno osiromašen jer bi iz njega bili izbrisani procesori podataka i izdvojene usluge, kao i podgrupe procesiranja plaća koje bi postale dio industrijskog sektora prema novim prijedlozima. To bi pak, pogodilo kompanije poput Fidelity National Information Servicesa, Broadridge Financiala i Automatic Data Processinga.

Veća koncentracija

Prema FT-ju, reklasifikacija bi dovela do povećane koncentracije u tehnološkom sektoru koji je preslagivanjima iz 2018. izgubio Facebook, Twitter, Snap i Alphabet (krovnu kompaniju Googlea) nakon što su prebačeni pod komunikacijske usluge. Microsoft i Apple zajedno čine 44,7 posto S&P 500 tehnološkog indeksa, čak i prije novih prijedloga. Matthew Bartolini, čelnik istraživanja za Amerike u State Global Advisorsu smatra da ETF-ovi, poput njihovog XLK Technology fonda, vjerojatno zato neće dalje povećavati izloženost prema Microsoftu i Appleu.

Prema pravilima Technology Select Sector indeksa, kojeg prati XLK, ponder pojedine kompanije je plafoniran na 23 posto, a zbroj vrijednosnica s ponderima većim od 4,8 posto ne može prijeći 50 posto indeksa.

Komentirajte prvi

New Report

Close