Norveški naftni fond do 2020. uložit će 33 milijarde dolara u nekretnine

Autor: Tomislav Pili , 23. svibanj 2014. u 13:54
Thinkstock

Norveški državni investicijski fond, kolokvijalno poznat kao Naftni fond, u sljedećih nekoliko godina namjerava uložiti 33 milijarde dolara u nekretnine u Europi i Sjevernoj Americi.

Norveški državni investicijski fond, kolokvijalno poznat kao Naftni fond, u sljedećih nekoliko godina namjerava uložiti 33 milijarde dolara u nekretnine u Europi i Sjevernoj Americi. Iako po strukturi imovine pretežito dionički, upravitelji fonda još su 2010. dobili odobrenje za ulaganje u nekretnine.

Od 860 milijardi dolara ukupne imovine, za sada je samo 1,2 posto imovine uloženo u nekretnine, odnosno 10 milijardi dolara. Do 2020. taj bi udjel trebao porasti na pet posto, otkriva za Bloomberg Karsten Kallevig, šef odjela nekretninskih ulaganja. Od europskih lokacija, Norvežanima su najzanimljivije nekretnine u Münchenu, Berlinu, Londonu i Parizu. “Preko bare” zanima ih Boston, New York, San Francisco i Washington.

Norveški fond – u koji država ulaže novac od naftnih prihoda – ponajviše zanimaju poslovne nekretnine, uredi, skladišta i trgovački centri. Lani je fond ostvario prinos od te vrste ulaganja od 11,3 posto, bolje od 8,3 posto rasta IPD Global Annual Property indeksa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close