Norveški državni fond rasprodao svoje udjele u Adani grupi

Autor: Ana Blašković , 09. veljača 2023. u 22:00
Konglometat Gautama Adanija postao je toksično ulaganje/REUTERS

Ne prestaju problemi za indijski konglomerat nakon optužbi Hindenburga za manipulacije.

Norveški državni fond prodao je svoje udjele u trima kompanijama Adani grupe vrijedne nešto više od 200 milijuna dolara od početka godine, objavio je u četvrtak najveći svjetski dionički investitor.

Fond vrijedan 1,35 trilijuna dolara na kraju 2022. posjedovao je udjele u Adani Total Gasu, Adani Ports & Special Economic Zone i Adani Green Energy, piše Reuters.

”Od kraja godine dodatno smo smanjili udjele u tvrtkama Adani. Nemamo više izloženosti”, rekao je čelnik fonda za praćenje ESG rizika Christopher Wright na konferenciji. “Pratimo Adanija dugi niz godina (u vezi s ESG-om), mnoge među njima u pogledu njihovog postupanja s ekološkim rizicima”, rekao je.

Porezne oaze i manipulacije
Adanijevih sedam glavnih dionica koje kotiraju na indijskoj burzi pale su za oko 110 milijardi dolara nakon oštrog izvješća američkog Hindenburg Researcha od 24. siječnja koji je optužio konglomerat za neprimjereno korištenje offshore poreznih oaza i manipulaciju dionicama.

Iako je Adani grupa odbacila optužbe, ne prestaju problemi za indijsku grupaciju čiji je čelnik Gautam Adani blizak premijeru Narendri Modiju.

Norveški fond krajem prošle godine držao je udio u Adani Totalu u vrijednosti od 83,6 milijuna dolara, udio u Adani Portsu u vrijednosti od 63,4 milijuna dolara te u Adani Green Energyju vrijedan 52,7 milijuna dolara. Fond, pod upravljanjem središnje banke, posjeduje 1,3 posto svih globalno uvrštenih dionica s udjelima u oko 9200 kompanija.

Novi val problema za Adani došao je u četvrtak nakon što je MSCI, pružatelj financijskih indeksa, objavio da revidira određivanje ‘free float’ dijela nekih vrijednosnih papira grupacije.

“MSCI je utvrdio da karakteristike određenih ulagača pružaju dovoljno nesigurnosti da više ne bi trebali biti označeni kao ‘free float’”, navodi kompanija sa sjedištem u SAD-u.

’Free float’ status
Promjena statusa dionica u slobodnoj prodaji mogla bi utjecati na pondere sastavnica MSCI indeksa, a time i promjene pozicija fondova jer su mnoga globalna ulaganja usklađena s takvim indeksima, objašnjavaju analitičari.

“Neki ulagači slijede MSCI indeks kao mjerilo. Ovisno o ishodu MSCI revizije, mogli bismo vidjeti veći pritisak na odabrane dionice Adani grupe”, rekao je direktor tvrtke Quantum Securities Neeraj Dewan. Promjene za Adani vrijednosnice trebale bi biti objavljene kao dio redovite revizije MSCI-ja za veljaču.

Free float definira se kao udio dionica u optjecaju koji se smatraju raspoloživim za kupnju na javnim tržištima dionica od strane međunarodnih ulagača. Kao odgovor na priopćenje MSCI-ja, osnivač Hindenburg Researcha Nathan Anderson napisao je na Twitteru: “To smatramo potvrdom naših otkrića”. Adani nije imao komentara.

Indijske oporbene stranke u četvrtak su kritizirale premijera Modija dok je govorio u gornjem domu parlamenta zahtijevajući istragu o optužbama protiv Adani grupe. Modi je, pokazujući na oporbene čelnike, rekao: “Bez obzira koliko blata bacali, lotos će nastaviti cvjetati”, misleći na izborni simbol svoje stranke, lotosov cvijet, prenosi Reuters.

Dio dionica Adanija oporavile su se ovog tjedna da bi ponovno pale u četvrtak. Adani Enterprises je potonuo 11 posto, nakon što je izgubio čak 20 posto pri otvaranju trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close