Njemačka strožim zakonom liječi propust regulatora u aferi Wirecard

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2020. u 22:00
Ministar financija Olaf Scholz požuruje reformski paket/Reuters

U budućnosti moraju biti preispitani postupci, zadaće, ovlasti i odgovornost revizora, rekao je guverner središnje banke.

Njemačka mora pooštriti propise o reviziji i računovodstvu kako bi spriječila prijevare u milijardama eura poput one iz skandala s Wirecardom, rekao je predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Tvrtka za platne usluge Wirecard prijavila je stečaj prošlog mjeseca, nakon što je utvrđeno da joj nedostaju potvrde o depozitima ukupne vrijednosti 1,9 milijardi eura.

Moraju učiniti više

„Wirecard je skandal i moramo učiniti više kako bismo to spriječili u budućnosti“, rekao je Weidmann medijskoj skupini Funke. „Njemačke vlasti moraju pooštriti pravila i procedure, posebno kada je riječ o reviziji i računovodstvu“, dodao je. „Na primjer, moraju biti preispitani postupci, zadaće, ovlasti i odgovornost revizora“, rekao je Weidmann, dodavši da bi revizori trebali biti u mogućnosti bolje ispitati međunarodne poslovne odnose tvrtki koje analiziraju.

3,2

milijarde eura posudio je Wirecard od banaka temeljem friziranja bilance i umjetnog povećanja prihoda

Prošli tjedan su uhićeni bivši izvršni direktor Wirecarda Markus Braun i dvojica bivših rukovoditelja, zbog sumnje da su orkestrirali višegodišnji kriminalni reket kako bi povećali prihode, frizirali bilance i tako prikrili gubitke koji potiču iz 2015. godine.

To je tvrtki omogućilo da obmanom posudi 3,2 milijarde eura, tvrde tužitelji. Taj je novac sada gotovo sigurno izgubljen, zbog čega je buknuo najveći njemački  knjigovodstveni skandal.

Objava plana

Ministar financija Olaf Scholz predložio je u petak pooštrenje pravila o financijskom nadzoru tvrtki, nastojeći spriječiti očekivanu reakciju u parlamentu zbog neuspjeha regulatora da uoče prijevare bez presedana.

Scholz stoga požuruje reformski program kojim će financijski nadzornik BaFin dobiti veće istražne i izvršne ovlasti, proširiti svoj mandat za pokrivanje nebankarskih financijskih institucija i pooštriti kazne protiv revizora. Scholzov plan objavljen je u srijedu, uoči rasprave parlamentarnog odbora za financije održane iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da će oporbeni zastupnici napasti Scholza i ministra gospodarstva Petera Altmaiera zbog neuspjeha institucija u nadzoru Wirecarda, unatoč višegodišnjim upozorenjima novinara i analitičara da Wirecard lažira poslovne knjige.

Wirecard je osnovan 1999. u predgrađu Münchena i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom. S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks Frankfurtske burze DAX.

Komentirajte prvi

New Report

Close