Neto dobit Zagrebačke banke lani skočila 90 posto, na 450 milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 26. veljača 2024. u 22:00
Ivan Vlaho/B. Ščitar/VL; PIXSELL

Najveća banka ostvarila je 577 milijuna eura neto prihoda od kamata u 2023., čak 84,3 posto.

Zagrebačka banka, kreditor s oko četvrtine tržišnog udjela po imovini, ostvarila prošle godine 450 milijuna eura neto dobiti, 89,1 posto više nego prethodne godine uz rast aktive od dva posto na 20,4 milijarde eura, stoji u godišnjem izvješću objavljenom u ponedjeljak.

“Ostvarili smo izvrsne rezultate te potvrdili zdrav rast u svim ključnim segmentima poslovanja i vodeću poziciju na tržištu. Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano.

Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima”, istaknuto je u nerevidiranom, nekonsolidiranom financijskom izvješću za prošlu godinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Skromniji prihodi od dividendi
Poslovni prihodi banke iznosili su 787 milijuna eura, 33,8 posto više u odnosu na 2022. godinu. Rezultati reflektiraju snažan skok neto prihoda od kamata na valu podizanja referentnih kamatnih stopa Europske središnje banke, dok je porast ostalih prihoda uobičajenije dinamike.

66

milijuna eura smanjene su rezervacije za loše kredite

Zaba je lani ostvarila 577 milijuna eura neto prihoda od kamata, čak 84,3 posto više nego lani. S druge strane, od provizija i naknada banka je podvukla crtu pod 166 milijuna eura, 3,1 posto više. Od trgovanja bilježe se oko 60 posto skromniji prihodi, 44 milijuna eura, zbog skromnijeg prihoda od dividendi i dobiti iz trgovanja.

Troškovi poslovanja dosegnuli su 235 milijuna eura (+1,3%), uz omjer troškova i prihoda od 29,86 posto. Za rezervacije i vrijednosna usklađenja potencijalno problematičnih kredita najveća banka izdvojila je milijun eura, pri čemu su ukupna rezerviranja smanjena za 66 milijuna eura u odnosu na lani.

Portfelj neto kredita i predujmova iznosi 10,3 milijarde eura, što je gotovo 7-postotno povećanje uglavnom zbog rasta kreditiranja tvrtki i stanovništva. Pritom su glavni izvor financiranja depoziti klijenata, u visini 17 milijardi eura, a povećanje od 759 milijuna eura (+4,7%) ostvareno je najvećim dijelom od tvrtki i stanovništva.

Istodobno, drugi kreditori povukli su gotovo 58 posto svojih depozita iz Zabe, ostalo je tek 205 milijuna eura, što je i očekivano s obzirom na rekordno rekordnih 4 posto koliko Europska središnja banka, odnosno HNB, plaća prekonoćne depozite.

Izvor financiranja depoziti

Glavni izvor financiranja su depoziti klijenata, u visini 17 milijardi eura, a povećanje od 759 milijuna eura (+4,7%) ostvareno je najvećim dijelom od tvrtki i stanovništva.

Grupa udvostručila dobit
Grupa Zagrebačke banke ostvarila je prošle godine 261 milijun eura profita, dvostruko više na godišnjoj razini. Osim domaće Zabe, rezultatima su najviše doprinijeli UniCredit Bank iz Mostara i UniCredit Leasing Croatia. Poslovni prihodi grupe lani su iznosili 959 milijuna eura i u odnosu na godinu ranije veći su za 36,8 posto, dok su troškovi dosegli 333 milijuna eura, 3,7 posto više nego prije godinu dana.

Neto prihod od kamata iznosio je 688 milijuna eura, uz rast od gotovo 70 posto. Neto prihod od provizija i naknada iznosi 217 milijuna eura (+4,8 posto), dok su neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili 54 milijuna eura, gotovo 40 posto manje nego 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close