Neto dobit Adrisa 66 milijuna eura, prihodi turističkog biznisa 16 posto ‘deblji’

Autor: Ana Blašković , 27. veljača 2024. u 22:00
Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Kompanija je investirala više od 110 milijuna eura, a nakon nekoliko godina priprema krenula s investicijskim ciklusom vrijednim 600 milijuna eura.

Adris grupa je ostvarila je 66 milijuna eura neto dobiti prošle godine, petinu više na godišnjoj razini, objavila je kompanija na Zagrebačkoj burzi.

Ukupan prihod rovinjske grupacije veći je 16 posto i iznosi 983 milijuna eura na konsolidiranoj razini. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja iznosi 184 milijuna eura (+6%).

Zakup na turističkom zemljištu
“U vrlo zahtjevnoj 2023. godini Adris grupa u cjelini je poslovala uspješno”, kazao je predsjednik Uprave Marko Remenar. Kompanija je lani investirala više od 110 milijuna eura, a nakon nekoliko godina priprema krenula s investicijskim ciklusom vrijednim 600 milijuna eura. Remenar najavljuje da će “udvostručiti prosječni godišnji iznos kapitalnih ulaganja u sljedećih nekoliko godina”.

Maistra, turistički dio grupe, lani je ostvarila 47 milijuna eura neto dobiti, 40 posto više nego u 2022. godini. Ukupni prihod od 242 milijuna eura veći je 16 posto u odnosu na 2022., a ostvarenje je za 40 nadmašilo pretpandemijsku 2019.

Rast prihoda Cromarisa

Prihodi od prodaje Cromarisa, tvrtke za uzgoj i preradu ribe, veći su 10 posto (105 milijuna eura) uz jedan posto povećanja količinske prodaje.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) povećana je 19 posto, na 98 milijuna eura. Ulaganja u tom segmentu iznosila su 88 milijuna eura, uglavnom u kampove u Istri, obnovljeni hotel Zonar u Zagrebu te hotel Marjan u Splitu.

Rezultati su pod utjecajem su jednokratnih stavki, ponajviše otpisa povezanih s novim investicijskim ciklusom u turizmu. Lanjsko poslovanje bilo je opterećeno kumulativnim “troškom uvećane naknade za turističko zemljište od 2020. do 2023.” od oko četiri milijuna eura.

Uredba o uređenju zakupa na turističkom zemljištu na kojem su izgrađeni hoteli i turistička naselja iz veljače ove godine povećava naknadu i u budućnosti. U slučaju Adrisa, to znači oko tri milijuna eura godišnjeg troška.

Štete od oluja
“S obzirom na i dalje kontinuirano prisutnu, iznimno visoku razinu globalnih rizika koji dominiraju poslovnim okruženjem, posebnu pozornost pridajemo očuvanju financijskog kapaciteta i fleksibilnosti Grupe, unatoč njenoj veličini, kako bismo brzo i kvalitetno odgovorili na neočekivana kretanja u eksternim, neupravljivim, okolnostima”, istaknuo je Remenar.

Osiguravatelji biznis, Croatia osiguranje, lani je ostvario 58,5 milijuna eura (konsolidirane) neto dobiti. Prihodi su, uključujući i regionalne podružnice, iznosili 476 milijuna eura (+11%).

Nakon lanjskih oluja koje su uzrokovale više od 35 milijuna eura šteta, negativni utjecaj na poslovanje premašio je 20 milijuna eura unatoč reosiguranju. Iz kompanije napominju da je, u prvih par dana od oluja prijavljen veći broj šteta od ukupnog broja šteta nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa 2020.

Cromaris, tvrtka za proizvodnju i preradu ribe, godinu je završila s 3,8 milijuna eura neto dobiti, što je skok od 57 posto. Prihodi od prodaje porasli su 10 posto, na 105 milijuna eura.

Ostvarena je količinska prodaja od 13.610 tone ekvivalenta svježe ribe, tek jedan posto više. Pritom je na inozemna tržišta prodano 88 posto proizvedene količine, a najveći porast prihoda bilježe na tržištima Francuske, Španjolske i Austrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close