Nesigurnost oko kineskih tech kompanija kvari raspoloženje na tržištu

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2021. u 21:59

Europske burze jučer blago pale, na azijskima mali porast.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Njemačke. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon tri dana rasta. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7.166 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 posto, na 15.606 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 6.544 boda.

Europske ulagače pokolebao je podatak da su u Njemačkoj industrijske narudžbe u svibnju pale 3,7 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći pad od prvog ‘lockdowna’ u prošloj godini. Analitičari u anketi Reutersa očekivali su rast za 1 posto. Neočekivani pad narudžbi posljedica je slabosti potražnje izvan eurozone, kažu analitičari. I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,15 posto, na 28.643 boda. Azijskim ulagačima nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, s obzirom na to da se u ponedjeljak u SAD-u nije radilo zbog praznika. U fokusu ulagača su kineski tehnološki divovi, nakon što je tamošnji regulator pokrenuo istragu u Didi Global Holdingsu, samo nekoliko dana nakon što je dionica te kompanije uvrštena u trgovanje na burzi u New Yorku.

“Postoji nesigurnost u vezi kineskih tehnoloških kompanija, pa bi to moglo pokvariti raspoloženje na tržištu. Tehnološki je sektor značajan u Aziji, a situacija neće biti jasna još nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci, dok se regulatorni okvir u Kini ne prilagodi”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki JPMorgan Assset Management.

Komentirajte prvi

New Report

Close