Ne plate li Austrijanci dividendu, Mobtel će u stečaj

Autor: Rato Petković , 12. prosinac 2005. u 06:00

Austrijski konzrocij na ime dividendi iz prethodnih godina mora uplatiti 27 milijuna eura

Beograd – Vlada Srbije postavila je uvjet Investicijskom konzorciju iz Austrije, koji je od braće Karić kupio njihov udio u Mobtelu da do kraja tjedna uplati 27 milijuna eura, na ime prvog dijela neisplaćenih dividendi PTT-u Srbija, kao drugom suvlasniku u kompaniji mobilne telefonije, a drugi dio za mjesec dana.
U protivnom će uvesti stečajni postupak. Braća Karić od osnutka Mobtela, prije 11 godina, nisu dosad platili ništa na ime dividendi PTT Srbija iako su u tom razdoblju ostvarivali golemu dobit. Ministar financija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je jučer da je u Vladu Srbije stigao prijedlog ugovora između suvlasnika Mobtela Martina Schlafa i PTT-a Srbije, na osnovi kojeg će, odobri li ga Vlada do kraja tjedna, automatski biti isplaćene zaostale dividende od 27 milijuna eura. Schlaf je do 10. prosinca trebao potpisati ugovor i isplatiti polovicu traženog iznosa za zaostalu dividendu. Martin Schlaf, glavni čovjek u Investicijskom konzorciju, već dulje vrijeme pokušava se nagoditi s Vladom Srbije, kako bi njegovi ljudi mogli preuzeti upravljačke funkcije u Mobtelu. Kao rezultat tih pregovora Vlada je ponudila Memorandum koji nove suvlasnike obvezuje da isplate dividende. Ako to ne prihvate, uslijedit će blokada Mobtelova računa.
Poznavatelji prilika već vide uvođenje stečajnog postupka u Mobtelu temeljeći svoju procjenu na tomu da Mobtel nema tolikih sredstava na svom računu. Schlaf koji je prethodno napravio dobar posao s bugarskim mobilnim operaterom, koga je preprodao austrijskoj kompaniji, zaradivši više stotina milijuna eura, nastoji slično učiniti i s Mobtelom, ali je naišao na niz nepredviđenih zapreka.
Pored što se između države i braće Karić vodi arbitražni spor oko odnosa vlasništva u Mobtelu (posljednja od četiri vladinih komisija koja se bavila Mobtelom utvrdila je da državno vlasništvo iznosi 58 posto). Karić je 2003. godine bio spreman prepustiti 6 posto vlasništva državi, ali tadašnja Vlada, na čelu koje se nalazio Zoran Živković, to nije prihvatila. Novim suvlasnicima najviše smeta nakana Vlade da uvede još jednog mobilnog operatera kako bi Mobtelu uskratila monopolski položaj. Takav status mu je omogućavao da po visokim cijenama naplaćuje svoje usluge.

Mobtel brine i dolazak konkurencije

Drugi sporni detalj vezan je za vlasništvo braće Karić u Telekomu, koje iznosi 13 posto, a kojega se Schlaf ne želi tako lako odreći. Postojeći sporovi doveli su do pada vrijednosti Mobtelu, što kupce Karićeva dijela vlasništva najviše i zabrinjava. Svojedobno je vrijednost Mobtela procijenjena na 1,5 milijardi eura, ali je s najavom da bi Vlada odobrila uvođenje novog operatera mobilne telefonije, cijena pala na oko 600 milijuna eura. Srbija bi uskoro mogla da dobije novog, trećeg operatera mobilne telefonije jer je britanska kompanija Vodafon, nedavno je procurilo, ozbiljno zainteresirana za ulazak na srbijansko tržište. Ovu informaciju nedavno je potvrdio i Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inozemstvom.

Komentirajte prvi

New Report

Close